REKORD: Zaplenjeno 42,7 tona kanabisa!

Italijanska finansijska policija je zaplenila 42,7 tona smole kanabisa u jednoj od najvećih zaplena droge u Evropi, kod obale Sicilije.

Droga, zaplenjena u ponedeljak, nalazila se na brodu Aberdin, dugom 110 metara koji je plovio pod togoanskom zastavom sa posadom Libanaca, Indijaca i Sirijaca, rekao je Vensan Sovaler, direktor operacija u Nacionalnoj obaveštajnoj upravi carina, koja je vodila istragu.

Brod se nalazio izmedju Sicililje i Tunisa, italijanska policija je bila zadužena da zaustavi brod i da ga dovuče do luke Trapani na Siciliji, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva ekonomije.

Petnaest članova posade predato je italijanskim sudskim vlastima. Sa tolikom količinom droge malo je verovatno da bilo ko od njih nije znao šta su prevozili, rekao je Sovaler.

Ukupno 42,672 tone smole kanabisa je zaplenjeno, deo je bio dobro skriven ali teško je sakriti toliku količinu i italijanska policija je brzo pronašla, rekao je on i dodao da to predstavlja oko 120 miliona evra u prvoj prodaji na veliko.

Brod je trebalo da pristane u neku luku na istočnom Mediteranu, kao na primer u Libiji, Grčkoj ili Albaniji i droga je zatim trebalo da bude distribuirana širom zapadne Evrope. Izgleda da droga potiče iz Maroka, zemlje proizvodjača koja snabdeva skoro celu Evropu.

Najveće zaplene droge u Evropi bile su u februaru 2007. u belgijskoj luci Antverpenu (45 tona) i 24. februara 1990. blizu Roterdama (takodje 45 tona).

telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.