Logično spajanje dve rate kredita MMF-a

VAŠINGTON, 4. septembra 2009. (Beta) - Stručnjak Svetske banke Dušan Vujović ocenio je u petak da je spajanje druge i treće rate kredita Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju logično pošto je odlučeno da se ne povećavaju porezi, nego da se smanje rashodi.

"Mislim da je to vrlo racionalna i logicna odluka posto se u razgovoru došlo do ideje da se rešenje traži ne u povećanju poreza, kako su ranije pretpostavljali u MMF, već na strani rashoda", kazao je on za Glas Amerike na srpskom.

To znači, naveo je Vujović, da bi trebalo da se smanje rashodi koji neće smanjiti kvalitet životnog standarda, niti ključnih socijalnih usluga u Srbiji, ali će omogućiti da se postigne izlazak iz krize i da fiskalni deficit ne premaši 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema njegovim rečima, troškovi koji će biti na udaru su troškovi administracije, odnosno troškovi na strani obrazovanja, zdravstva i drugih usluga. Vujović je ocenio da će Srbija imati povoljne uslove za izlazak iz recesije na osnovu procena da će početi rast privrede u svetu do kraja godine.

Pogledajte još