Zaviri u WC šolju: Šta izmet govori o zdravlju

Obavljanjem velike nužde zapravo izbacujete ostatke hrane, nakon što je organizam apsorbovao sve nutrijente iz onoga što ste pojeli.

Ukoliko je vaš izmet tvrd i u izbacujete ga u obliku nekoliko grumena, to je znak da vam nedostaje hranljivih vlakana i tečnosti. U tom slučaju, navalite na vodu, voće i povrće!

Stolica duguljastog oblika, glatke teksture "poručuje" da je sa vašim zdravljem sve u redu. Samo tako nastavite!

Kao što već i sami znate, retka stolica znak je da imate dijareju. Na taj način organizam pokušava da se izbori sa infekcijom. U tom slučaju, trebalo bi da pijete dosta tečnosti, kako biste nadoknadili količinu koju na ovaj način izgubite. U suprotnom, možete dehidrirati.

Takođe, ukoliko je izmet duguljastog oblika, ali isprekidan, znak je da vašem organizmu nedostaje tečnosti. Više vode trebalo bi da unosite i ukoliko vam stolica izgleda kao da ima pukotine.

Ako veliku nuždu obavljate nekoliko puta tokom dana, nemojte da vas zabrine to što vam je stolica ponekad malo ređa.

Kašasta stolica predznak je za dijareju, a lepljivi izmet, onaj koji najčešće ostavlja trag na unutrašnjim zidovima WC šolje, pokazuje da ste u organizam uneli više masti ili da ih telo ne apsorbuje dobro. Neke bolesti, kao što je na primer hronični pankreatitis, sprečavaju telo da ovu funkciju obavlja normalno.

Osim teksture, i boja izmeta može štošta da vam kaže o zdravlju.

Ako ste potpuno zdravi, stolica je braon boje.Zelenkasta boja ukazuje na to da vam hrana previše brzo prolazi kroz debelo crevo, ali moguće je i da ste uneli više zelenog povrća ili druge hrane zelene boje.

Lepljiva stolica, žućkaste boje, signalizira da u organizmu postoji višak masti, koji može da uzrokuje celijakija.

Izmet crne boje može biti znak da imate unutrašnje krvarenje, usled čira ili kancera. Takođe, namirnice koje sadrže velike količine gvožđa mogu da budu uzrok crne stolice, ali u svakom slučaju, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

Ako vam je izmet svetle boje, to može biti znak da imate opstrukciju žučnog kanala, mada ovu boju mogu uzrokovati i pojedini lekovi.

Stolica crvenkaste boje ili krv u izmetu mogu da budu simptom raka, pa je najbolje da se, ukoliko primetite ovako nešto, odmah javite lekaru.

Pogledajte, pre nego što povučete ručku na vodokotliću!

Izvor: mondo.rs

Pogledajte još