Top 5 bizarnih bekstva iz zatvora

5. Ubica Ted Bundy iskoristio američki pravosudni sistem za beg iz zatvora

Ted Bandi je bio poznat kao jedan od najzloglašenijih američkih serijskih ubica. Na početku krimi "karijere" Bandi je uhapšen u državi Kolorado, tom prilikom je iskoristio svoje zakonsko pravo da sam sebi bude advokat.

Kako se tada Bandi našao u dvostrukoj ulozi advokata i optuženog kriminalca, sudija je naredio da ne mora da nosi lisice, da bi se u ulozi advokata, mogao slobodno šetati sudnicom. Čak je dobio dozvolu da može posetiti i sudsku biblioteku i to bez pratnje! "Advokat" (Ted Bandi) je pred sobom imao težak posao - obraniti samog sebe - serijskog ubicu. I kako se moglo i pretpostaviti čim je bez nadzora krenuo ka biblioteci, Bandi je skočio s prozora i pobegao.

Ali njega su opet u roku od šest meseci ponovno uhapsili i obnovili suđenje. Dok je bio u pritvoru počeo je sa kopanjem rupe za beg iz zatvora. I tako na Božićno veče, postavio je knjige ispod pokrivača koje su glumile njega. On je pobegao kroz rupu, koja ga je vodila direktno u stan - glavnog čuvara zatvora! U sobi nije bilo nikoga jer je čuvar bio napolju, a ormar pun njegovih uniformi. Ted je uzeo jednu i tako uređen jednostavno išetao se na slobodu. Nakon što je pobio još nekoliko ljudi, konačno je priveden licu pravde i veoma dobro zatvorski osiguran.

4. Beg iz zatvora helikopterom

Vasilis Paleokostasa u Grčkoj nazivaju još i Robin Hud. Vasilis je bio pljačaš banaka i povremenih otmica, a deo plena delio je sirotinji. Tako je na kraju dospeo i u zatvor ali je 2006. godine je uspeo pobeći. I to ničim drugim nego helikopterom

Uradio je tako što je brata nagovorio helikopterom sleti usred zatvorskog kruga, na travnato vežbalište. U tom trenu zbunjeni čuvari su mislili da im u posetu iznenada došla inspekcija, jer zaista kome bi palo na pamet helikopterom da pogene iz zatvora. Vasilis je opet bio na slobodi i ponovo se vratio starom zanatu, ali nakon dve godine opet uhapšen. Ni drugi se put nije predugo zadržao iza zatvorskih zidina. Paleokostasa je još čekalo i suđenje za prvi spektakularni beg, kad se 2009. godine, verovali ili ne, opet uz pomoć helikoptera našao na slobodi!

3. Pored zatvorskih čuvara s lažnom iskaznicom na slobodu

Čarls Viktor Tompson zatvorenik koji je čekao smrtnu kaznu, zbog ubistva bivše devojke 1998. godine. 7 godina već boravio u zatvoru tako da je Čarls je odlučio da pobegne iz njega. Beg je bio sličan filmu "Iskupljenje u Shawshanku", Poput Andija iz filma, Čarls je "prošvercovao"' civilnu odeću u zatvor.

Dogovorio je sastanak sa advokatom i u trenutku kad je ovaj izašao iz njegove ćelije, Čarls se presvukao u civilnu odeću i dao se u beg. Ostala je samo još jedna sitnica, trebalo je proći još jedna zaključana vrata - glavni ulaz. Tada je aktivirao drugu fazu svog genijalnog plana bega. Kad je stigao do izlaza iz zatvora, zaustavio ga je čuvar, a Tompson mu je ozbiljan pokazao neku iskaznicu i promrmljao kako je iz biroa državnog advokata.

Zatvorski ga je čuvar pažljivo proučavao i rekao kako "Nikad pre nisam video ovakvu iskaznicu ". I umesto da mu postavi još koje potpitanje, čuvar je samo pustio Tompsona da se slobodno išeta.

2. Beg iz zatvora, zaključao zatvorske čuvare u WC

Alfi Hinds iz Velike Britanije je bio pljačkaš nakita, pljačkaš koji se proslavio uzastopnim bežanjem iz zatvora. Alfi je uspeo da pobegne iz tri strogo čuvana zatvora, uporno braneći svoju nevinost. U prvom je uspešnom begu Hinds je izradio kopiju ključa zatvora, tako što je zapamtio oblik ključa.

Posle 8 meseci je uhapšen a ovoga puta su pazili svi da mu slučajno ne pokažu ključ. Drugi je put pobegao na putu do sudnice. Zatražio je čuvare da ga puste na WC, dok se ranije dovorio sa svojim pomagačem da mu upravo tamo ostavi katanac i kad su mu čuvari skinuli lisice da bi obavio nuždu, Hinds je obojicu ugurao u jednu kabinu, zatvorio vrata i na njih stavio katanac da bi zatim brzo pobegao na slobodu.

1. Richard Lee McNair -stručnjak za bekstva iz zatvora

Krininalac Richard Lee McNair 1987. godine je ubio čoveka, dok je drugog ranio u pokušaju pljačke. Zbog ovog čina on je dobio dve kazne doživotnog zatvora. Ipak McNair nije želeo da ostane u zatvoru. Prvo begstvo je uradio iz ćelije u policijskoj stanici. Dok je sedeo u istoj sobi s tri istražitelja, uspeo je balzamom za usne da '"omasti" ruke i da ih izvuče iz lisica, uz veliku sreću nekako je uspeo pobeći iz sobe

Četiri godine kasnije, McNair je opet pobegao iz državnog zatvora. On je ispuzao kroz ventilacijske otvore. Uspeo je u begu provesti 10 meseci, a kad su ga uhapsili smestili su ga u državni zatvor sa maksimalnim obezbeđenje. Ipak McNair 2006. odlučuje se na još jedno bekstvo. On je u zatvoru radio na poslovima popravki poštanskih vreća. Tako je i iskoristio priliku, pa je sam sebe zapakovao u jednu od njih i poštom se poslao van zatvora.

Policija je McNair-a uočila dok je stopirao pored železničke pruge, čak ga je i ispitivala, ali su ga na kraju pustili. Kako mu je to uspelo? Na stranu činjenica kako je policajcima tokom razgovora dao dva različita imena, nije imao nikakvih identifikacijskih dokumenata sa sobom, a opisom je i odgovarao zatvorskom beguncu, a s tom su informacijom policajci već raspolagali. Dotični policajci su ga samo upozorili na opasnosti hodanja prugom i pustili ga da ide svojim putem. McNair je ipak na kraju uhapšen i sada je najbolje moguće osiguran u zatvoru.

zanimljivostidana.com

Pogledajte još