Svetski mediji o stogodišnjici WW1

Izveštavajući o obeležavanju stote godišnjice od atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, što je bilo povod za izbijanje Prvog svetskog rata, agencija Frans pres dodaje da zbog drugačijeg odnosa prema atentatoru Gavrilu Principu Srbi nisu prisustvovali manifestaciji u Sarajevu.

Sarajevski atentat pokrenuo je niz događaja koji su gurnuli velike evropske sile u četvorogodišnje nasilje bez presedana, što je, kako se navodi, dovelo do prekrajanja mape sveta.

Mnoge od tih sila obeležile su stogodišnjicu atentata na marginama samita EU u četvrtak u belgijskom gradiću Ipru, gde su nemačke snage prvi put upotrebile hemijski gas iperit 1915. godine, podseća AFP.

Međutim, na Balkanu nasleđe Velikog rata i dalje raspiruje podele između Srba, Hrvata i muslimana, sprečavajući tako šefove država da zajedno obeleže stogodišnjicu ovog događaja upravo na mestu na kojem se u Sarajevu dogodio atentat 1914. godine, ocenjuje AFP.

Agencija Rojters izveštava da se stota godišnjica od ubistva koje je "upalilo fitilj za Prvi svetski rat", obeležava u Sarajevu, uz poruku jedinstva podeljenoj zemlji i kontinentu opterećenom dubokim socijalnim i ekonomskim razlikama.

Uz podsećanje na rat u Bosni 90-tih godina, agencija konstatuje da nekadašnje zaraćene zajednice današnju stogodišnjicu dočekuju duboko podeljene oko Principovih motiva i njegovog nasleđa.

"Lideri Srbije i bosanskih Srba, koji ubicu smatraju herojem, bojkotuju zvaničnu manifestaciju u Sarajevu, ljuti zbog, kako kažu, pokušaja da se dovedu u vezu ratovi koji su otvorili i zatvorili 20. vek i da se krivica pripiše njima", navodi Rojters.

Britanski BBC takođe ističe da su bosanski Srbi, Hrvati i muslimani još uvek podeljeni oko uloge koju je imao Gavrilo Princip u rastućim tenzijama u Evropi 1914. godine, ističući da "lideri Srbije i neki lideri bosanskih Srba bojkotuju zvaničnu komemoraciju, za koju kažu da ima za cilj da inkriminiše Srbe".

Dok Srbi u Višegradu obeležavaju stogodišnjicu Sarajevskog atentata uz predstavu o ubistvu nadvojvode Ferdinanda i njegove žene Sofije uz Vivaldijevu muziku Beogradske filharmonije, centralna svečanost u Sarajevu održava se u gradskoj Većnici uz koncert Bečke filharmonije, piše BBC.
Izvor: B92

Pogledajte još