Nekada zarđala krntija, danas prodat za neverovatnih 16.3 miliona dolara!

Izuzetno redak 375 Ferrari Plus Grand Prix Roadster 0384AM (1954), sada potpuno obnovljen, bio je na aukciji na čuvenom festivalu brzine Goodwood blizu Londona. Prodat je za vrtoglavih 9.6 miliona funti, što je približno 16.3 miliona dolara!

“To je bio jedan od najuzbudljivijih momenata”, rekao je advokat Zach Gottesman u petak. “Najluđa stvar koju sam ikada video”, rekao je ovaj advokat iz Sinsinatija.

Ponude su dolazile svetlosnom brzinom, uglavnom od strane inostranih ponuđača putem telefona. Bonhams, britanska aukcijska kuća, procenila je auto na 10 miliona funti. U okrugu Hamilton, advokati koji su uključeni u celu priču, zbog koje se povela i parnica, procenjivali su da je auto mogao biti prodat i za 30 miliona dolara.

Automobil, i njegova “sestra Ferraris", imaju toliku vrednost zato što nikada nisu bili ulični automobili, već su bili isključivo trkački.

(old_image)
Foto: cincinnati.com

Sada je pitanje ko dobija novac.

“Moj klijent je prezadovoljan”, rekao je Gottesman. Ovaj advokat predstavlja američkog entuzijastu kada su automobili u pitanju, Kristofera Gardnera, koji sada živi u Švajcarskoj i koji je bio sa svojim advokatom na aukciji u petak.

Parnica koja se pokrenula u okrugu Hamilton će utvrditi ko su bili zakoniti vlasnici automobila, ali je već donešena odluka da će polovina prihoda sa aukcije – 8.15 milona dolara – ‘otići’ imanju preminulog belgijskog trkača, distributera i uvoznika klasičnih automobila Jacques “Jack” Swatersa.

Ostatak novca će podeliti oni koji pripadaju takozvanom “Ohajo kontigentu”, termin koji se koristi u legalnim dokumentima u okrugu Hamilton. Cilj ovih parnica je da se tačno utvrdi ko pripada ovom kontigentu.

Ferari je jedan od četiri preostala na svetu i nekada je bio u vlasništvu naslednika Kleenexa, Džima Kimberlija. Vlasnici ostala tri slična ferarija su milioneri, uključujući i Ralfa Lorena.

Izvor: Cincinnati.com

Pogledajte još