Ruski lobisti protiv srpske svinjetine

Sve je počelo kada su nedavno objavljeni rezultati kontrole obavljene u martu u srpskim klanicama. Ruska veterinarska inspekcija navela je niz nepravilnosti, a pojedini proizvođači optuženi su da su na rusko tržište plasirali prepakovano meso iz EU, odakle je inače zabranjen uvoz u Rusiju, zbog afričke svinjske kuge.

Usledila je zabrana uvoza svinjetine iz Srbije. Ono što nam je dozvoljeno u ovom trenutku to je samo izvoz svinjskih polutki. Kako je zvanično saopšteno, krivac za neželjenu situaciju je Industrija mesa "Đurđević", kojoj je zabranjen izvoz.

Sankcije snosi i glavni veterinarski inspektor koji je suspendovan, a istraga traje. Ali, Rusi su pre nedelju dana saopštili da je u smrznutom svinjskom mesu proizvođača iz Srbije „Koteks“ d.o.o. pronađena opasna bakterija listerija. U kompaniji tvrde da to nije moguće, jer ta bakterija ne može da se razvije na temperaturi od -18, na koliko zamrzavaju i čuvaju meso. Za "Blic" su rekli da je meso umesto 30 dana do Rusije putovalo čak 75.

"Šta je meso radilo toliko dugo na granici i u putu, kako se odmrzavalo, gde se skladištilo, to mi ne znamo, jer od trenutka kada isporučimo robu, ona više nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti kupaca", rekao je za "Blic" direktor "Koteksa" Aleksandar Đokić.

Dok se ne ispita slučaj, klanica će biti pod pojačanom kontrolom inspekcije tokom narednih deset isporuka.

Podatke o listeriji Rusi nisu naveli u prethodno objavljenom izveštaju, iako se odnosi na isti period kontrole. Selektivno plasiranje informacija koje kompromituju domaće proizvođače, izazvalo je sumnju da su iza svega različiti lobiji.

"U Rusiji postoje uvoznici koji su oštećeni zabranom uvoza mesa iz Evropske unije i sigurno je da je u njihovom interesu da se ta odluka ukine. Srbija na ruskom tržištu mesa učestvuje sa svega 0,2 odsto, dok je godišnja vrednost izvoza svinjetine iz EU u Rusiju oko 1,5 milijardi evra. Kako se plasiraju nove frapantne informacije, situacija sve više liči na to", kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

Da je umešan možda i neki domaći lobi ne isključuje ni predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević.

"Zabranjen je izvoz u Rusiju industriji mesa "Đurđević", a baš oni izvoze domaću svinjetinu. Ostali imaju mnogo više mesa iz EU, odakle je zabranjen uvoz mesa u Rusiju. Kod "Đurđevića" je bilo najmanje potrebe za prepakivanjem mesa. A kod proizvođača koji uvoze meso nije nađeno ništa", ukazuje Rističević.

On upozorava da je sasvim jasna odgovornost Uprave za veterinu, koja ne radi svoj posao.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.