Izložba „Kreativnost u Srbiji“ i koncert Vis limunade

Nakon prvog dana međunarodne konferencije Program Kreativna Evropa 2014 – 2020: Srbija i perspektive evropske saradnje, 30. juna u Muzeju istorije Jugoslavije, biće organizovan prateći program konferencije, sačinjen od izložbe pod nazivom „Kreativnost u Srbiji / reprezentativna selekcija domaćih dizajnera – potencijali kreativne industrije“, koja je zakazana za 20 časova, i koncerta grupe Vis Limunada, koji počinje u 20:30 časova.

(old_image)

Nije potrebno posebno govoroiti o značaju dizajna u XXI veku i potencijalu koji on sa sobom nosi, pri tom se ovde ne misli na komercijalni , koji nije zanemariv, naravno. Ali dizajn je nešto mnogo više, spada u primenjenu umetnost, može se definisati kao umetničko oblikovanje predmeta koje svakodnevno koristimo: obuću, odeću, nakit, nameštaj... Dakle predstavlja jednu vrstu estetizacije svakodnevice što svakako mora biti stimulativno.

(old_image)

KC Grad je od samih početaka postojanja uočio ovaj potencijal primenjene umetnosti i zato je ona podjednako zastupljena u izlagačkoj delatnosti galerije, kao i likovna. Ovoga puta u saradnji sa Ministarstvom kulture I informisanja Republike Srbije i Muzejom istorije Jugoslavije predstavlja reprezentativnu selekciju domaćih dizajnera jedan svojevrsni the best of dizajnera u zemlji.

(old_image)

30. juna vas očekuje pravo iznenađenje jer je postavka koncipirana malo drugačije i praćena muzičkim programom. Izložba se nastavlja tokom jula i avgusta u Velikoj galeriji KC Grada i naravno prodajnog je karaktera, tako da ćete imati priliku da podržite naše izlagače i istovremeno estetizujete svoju svakodnevicu. To je takođe idealna prilika za turiste da dođu do nesvakidašnjeg suvenira svoje posete Srbiji, a za naše izlagače istovremeno prilika da se predstave van naših granica. Jer ne treba zaboraviti da pored toga što je potencijalni izvozni proizvod, dobar dizajn u najboljem svetlu može reprezentovati zamlju porekla.

(old_image)

Svoje radove predstaviće nam: Aleksandra Lalić, Vesna Kracanović, Nenad Stojković, Magdalena Klašnja, Milena Hrastnik, Slađan Jevremović, Dajana Vasić, Katarina Roccella, Jelena Petrović, Nikolina Kostur, Minja Tarle, Goranka Solovljev, Snežana Milenković, Pray eyewear, Gordana Rakulj Radmanović, Rish, Budislava Keković, Zorica Slavić, Fashion corner, Ivana Lazarević, Nenad Ćakić, Guga Džina, Marina Babić, Studio Kriška, Kako Ko, Aleksandar Jeftović, Milutin Popović, Tanja Kuburović, Remake, Lidija Jovanović.

Pogledajte još