ŽIVITE ZDRAVO, A STALNO STE BOLESNI: Evo gde grešite!

Ne jedete doručak
Već ste to sigurno čuli – doručak je najvažniji obrok u danu. No, doručak ne igra samo ulogu u podizanju energije i podsticanju metabolizma, nego igra i veliku ulogu za opšte zdravlje.

Preko 60 odsto antitela koja se bore protiv infekcija nalaze se u crevima, pa je izuzetno važno zadržati zdrav sistem za varenje. Doručak je idealno vreme da se napunite probioticima, prijateljskim bakterijama koje povoljno utiču na želudac i probavni trakt.

Burno reagujete
Svi imamo trenutke kada mislimo da nam ništa ne ide od ruke. Ali ako izgubite živce svaki put kada vas nešto frustrira, to utiče na vaš organizam mnogo više od svakodnevnog stresa.

Povećan nivo kortizola povećavaj nivo šećera u krvi i smanjuje moć imuniteta. Posledice takvih reakcija mogu potrajati i danima. Zato, kada vas sedeći put nešto nervira, dubioko udahnite i pokušajte se smiriti. Biće to dobitna kombinacija na više nivoa.

Ne vežbate

Nećete se šetati u kupaćem kostimu cele godine, ali to ne znači da ne bi trebalo da vežbate. Vežbanje nije bitno samo zbog linije.

Osim očiglednog sagorevanja kalorija, svakodnevna vežba jača imuni sistem u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Vežbanje tera bakterije iz pluća, što smanjuje mogućnost oboljenja. Osim toga, pomaže da antitela i bela krvna zrnca bolje cirkulišu kroz telo i brže teraju potencijalne bolesti. Povećanje telesne temperature usled vežbanja pomaže u prevenciji razmnožavanja bakterija.

Zaražene površine
Verojatno koristite mobilni više nego što biste hteli priznati. A jeste li znali da je površina vašeg mobilnog prljavija od WC šolje?

Površine na kojima se zadržavaju virusi najčešće su one koje najčešće diramo. Pre nego napustite kupatilo operiete ruke, pa neka vam tako u naviku pređe i brisanje površina dezinfekcijskim maramicama. Pripazite na tastature, miševe, kvake, ječje igračke, daljinske upravljače, telefone…

Neplanirani međuobroci
Pre ručka ili večere svi operemo ruke, no šta je s neplaniranim međuobrocima? Staviti nešto u usta pre nego što ste oprali ruke sasvim sigurno će pridoneti da nešto klica unesete u usta. Kontakt ruku s licem smatra se krivcem trećine svih uzroka gripa. Takođe, podsvesno dodirivanje nosa ili usta može širiti klice. Zato, kada sjedeći put odlučite da podbočite glavu od dlan, razmislite opet.

Izvor: magazin.net.hr

Pogledajte još