DOSTA VAM JE PAMETOVANJA: Saveti o zdravoj hrani koji idu na živce!

Dobra hrana-loša hrana

Nutricionisti veoma često zbune svoje pacijente time šta je dobro, a šta loše konzumirati. Ipak, ne treba biti isključiv. Ono što je najbitnije u moru saveta jeste uživati u hrani, čak i onoj koja nije baš najbogatija hranljivim sastojcima. Zdravlje je uvek na prvom mestu, a njega nećete postići ako se izgubite u lošim savetima.

Zablude o ugljenim hidratima

Koliko puta ste čuli: “Nemoj jesti šećer i ugljene hidrate?” Istina je da ne treba preterivati u konzumiranju ovakvih namirnica, ali jednostavni ugljeni hidrati nisu loši, a nalaze se u mleku, voću, čak i u nezaslađenim jogurtima. Složeni ugljeni hidrati nalaze se u žitaricama, na primer, hlebu i testeninama. Ne biste ih smeli izbegavati jer su ugljeni hidrati gorivo koje telu treba kako bi normalno funkcionisalo.

Bezglutenska dijeta-još jedna zabluda

Ova dijeta je postal popularna i među ljudima koji ne boluju od celijakije. Istina je da je vrlo malo dokaza kako će ljudi imati neke veće koristi od toga ako jedu hranu bez gluten.

Voće ima previše šećera

Voće ima dosta prirodnog šećera, ali to nije razlog da ga izbegavate. S šećerom dolaze vitamin C i vlakna koja su neophodna vašem organizmu.

Doručak je najvažniji obrok u danu

NE NIKAKO! Svi obroci su jednako važni. Svaki ima ulogu i osigurava vam potrebnu energiju i šaku zdravlja.

Saznajte i kojih 5 simptoma ukazuju na to da vam fali proteina.

Izvor: Tportal.hr

Pogledajte još