PAZITE ŠTA JEDETE: Namirnice koje ne biste smeli da kombinujete

1. Hamburgeri i maslinovo ulje
Blagotvorna svojstva maslinovog ulja nestaju kada ovo ulje sipate u tiganj. Nemojte bacati novac, maslinovo ulje koristite za salate kao preliv, nikako nemojte na njemu da pržite hamburgere.
SAVET PLUS: Hamburgere je bolje peći u rerni, biće manje kalorični.
Pročitajte zašto je važno da imate maslinovo ulje u kući!

2. Alkohol i dijetalna koka-kola
Koka-kola bez šećera se vrlo brzo apsorbuje u crevima, što podstiče i bržu apsorpciju alkohola. Kao rezultat toga, količina alkohola u krvi znatno je veća nego što bi bila da ste popili neku drugu kombinaciju. Osim toga, i mamurluk će od te kombinacije biti veći.
SAVET PLUS: Alkoholna pića “gasite” običnom vodom.
Saznajte koje vrste voća i povrća jedete pogrešno!

3. Pivo i kikiriki
Kikiriki
sadrži velike količine vitamina B, E, PP i D, kao i minerale kao što su natrijum, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe i fosfor. Međutim, alkohol uništava većinu tih hranljivih stvari, pa je zato bolje da se odviknete od kombinacije kikirikija i piva.
SAVET PLUS:
Prvo grickajte kikiriki, pa posle nekoliko sati popijte pivo. Ili kombinujte pivo sa nečim konkretnim - krompirom sa slaninicom.
Pročitajte kako da pijete cele noći, a da se ipak ne napijete previše!

4. Kivi i mleko ili kivi i jogurt
Mnogi misle da je kivi idealan dodatak zobenoj kaši, jogurtu ili mleku u milkšejkovima. Ali, priroda se pobrinula da ovu kulinarsku kombinaciju učini nemogućom. Naime, kivi sadrži poseban enzim koji razgrađuje pa ukus mleka čini gorkim.
SAVET PLUS: Umesto kivija, u zobenu kašu stavite suvo voće. Kivi je odličan u kombinaciji sa crnom čokoladom.

Mojezdravlje.ba/Nadlanu

Pogledajte još