U BiH počela akcija hapšenja zbog malverzacija tokom poplava

Policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva "Sailor", koja se izvodi na području Banje Luke i Mostara.

U saopštenju SIPA se navodi da su u sklopu te akcije do sada slobode lišeni M.M., Ž.Đ., D.T. i D.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim delima utaje poreza ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Te osobe sumnjiče se da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsifikovali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu od stvarne radi izbegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

U okviru akcije "Sailor" pretreseni su objekti na šest lokacija u cilju pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih osoba nastavljaju se i danas, navela je SIPA.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e u Banjoj Luci, gde se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputstvima nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Izvor: novosti

Pogledajte još