Borba za indekse počinje: Najpopularniji računarski fakulteti

Pored Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka i Matematičkog, prošle godine za brucoše su "dosta interesantni bili i Stomatološki, Fakultet bezbednosti, Fakultet sporta", rekla je prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević za RTS.

Ističući da je u prošloj školskoj godini "i Mašinski imao veliki broj prijavljenih, što je za njih bio uspeh", prorektorka je dodala da su mesta popunili i Tehničko-tehnološki, Poljoprivredni, takodje i Molekularna biologija, kao i nekoliko različitih smerova ekologije na više fakulteta.

"Na osnovnim studijama ima oko 14.500 do 15.000 mesta, od toga je 9.500 budžetskih. To je uobičajeni broj. Odredjeni broj fakulteta ima manji broj, jer nisu prošli neki programi. Filozofski je dobio manje, pa ćemo videti kako to da preraspodelimo", rekla je Kovačevićeva.

Povodom preporuka resornog ministarstva da se studenti oslobode plaćanja za prijemne ispite, ona je rekla da je to trošak za fakultete, jer neki od njih imaju po dva i tri puta više prijavljenih, potrebne su prostorije, priprema materijala.

Komentarišući Izmene zakona o visokom obrazovanju kojim je predvidjeno da će troškovi fakulteta biti transparentni, prorektorka je rekla da to "neće biti problem jer školarine nisu ekonomska vrednost školovanja, vec uskladene sa onim što se dobija iz budžeta".

Prvi prijavni rok, koji je zbog vanredne situacije usled nedavnih polava odložen za nedelju dana - počinje 2. jula, a polaganje prijemnih ispita je od 7. jula.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.