Mame opsedaju Skupštinu: Traže promenu zakona o platama porodilja

Skupština Srbije, odbor za finansije, Veroljub Arsić, Dragan Đilas Foto: Profimedia
Ovom neobičnom taktikom mame kojima kasni plata traže podršku za promenu člana 13 Zakona o finansiskoj podršci porodici. Do sada su porodilje širom Srbije, organizovane u kampanju "P(B)ravo za mame", obavile više od 100 razgovora sa poslanicima, koji su se izjasnili da će glasati za promenu Zakona.

Amandmanom na postojeći zakon, novac koji se već izdvaja za porodilje iz republičkog budžeta ne bi se više uplaćivao preko poslodavca, već bi bio uplaćivan direktno na račun mama tokom porodiljskog odsustva.

"Trenutno zakonsko rešenje se u praksi pokazalo kao loše, jer su poslodavci najčešće kršili svoju obavezu da majkama uplaćuju redovno platu, a potom čekaju državu da im refundira novac", izjavila je za Novosti Bojana Selaković, iz udruženja "Roditelj".

"Država nema efikasan mefanizam da kontroliše zloupotrebe i kašnjenja, pa smatramo da je mnogo bolje da taj novac koji se već izdvaja iz budžeta, ide direktno porodiljama", kaže Selaković.
Ovo nije prvi put da se roditelji bore za svoja prava, ali taktika razgovora mama sa poslanicima "jedan na jedan" do sada nije viđen u našem parlamentu. Taj "desant" na Skupštinu nije bio lak. Poslanici nisu navikli da ih mnogo pitaju za stav van poslaničkih klubova, ni da sa građanima direktno razmenjuju mišljenja.

Kako je rastao broj razgovora, tako su i poslanici postali pristupačniji i otvoreniji za razgovor i svi su podržali kampanju i promenu zakona.

Izvor: srbijadanas

Pogledajte još