Tadić: Logika nalaže da je Dačić odgovoran za situaciju u MUP-u

"Elementarna logika nalaže da je Dačić odgovoran za situaciju u MUP-u", rekao je Tadić u Kažiprstu B92.

Na pitanje kako je moguće da uzima u obzir samo Dačićev rad od 2012. do danas, a ne period u kome je vodio MUP dok je DS, na čelu sa Tadićem bila na vlasti, bivši predsednik Srbije kaže da su "od 2008. beleženi odlični rezultati u borbi protiv narko-kartela".

"U vreme vlade Mirka Cvetkovića imali smo svetski rekord u borbi protiv narko-kartela. Zaplenili smo 5,7 tona kokaina, a ovde govorimo o dve, dve i po godine u kojima je zaplenjeno nekoliko kilograma kokaina i nekoliko grama heroina. Od 2008. do 2012. su pokrenute istrage, podizane optužnice i pokretani sudski postupci", rekao je Tadić.

On je naveo da se Dačić ranije "nije operativno bavio borbom protiv narko-kartela", već da su to radili Državna bezbednost i Biro za koordinaciju Saveta za nacionalnu bezbednost, dok je ceo posao operativno vodio pokojni Miodrag Miki Rakić.

"Sada imamo smene zbog rezultata u borbi protiv narko kartela u prethodne dve godine, a kako sada ministar nije odgovoran?", upitao je Tadić.

"Vlast u Srbiji je u rukama jedne stranke, odnosno jednog čoveka. Problem je što je on dobio toliko glasova da ima legitimitet i sada je pitanje da li klizimo u atoritarno društvo. Pitanje je da li će Vučić sa tim uspeti da se izbori", rekao je Tadić.

Na pitanje kako je došlo do toga da do Darka Šarića stigne aktuelna vlast, a ne prethodna Tadić odgovara:

"Šarić nije uhapšen, nego se predao i to je vrlo važno naglasiti. Sada je to nastavak procesa vođenog od 2008. do 2012. godine", rekao je Tadić.

Bivši predsednik DS kaže i da u koalicionim vladama određene stranke preuzimaju odgovornost za svoje resore, da postoje problemi sa reformama, pa tako nije ni Zoran Đinđić bio odgovoran što reforme nisu izvršene početkom decenije, jer su MUP vodili ljudi iz Nove demokratije, a kasnije iz DSS. Tadić je odbacio i tvrdnju da je DS svojevremeno postavio uslov u dogovoru sa SPS da na mestu direktora policije ostane Milorad Veljović.

"Uslov je bio da ne dođe neko po partijskoj liniji, to je princip koji smo uspostavili", rekao je Tadić.

Govoreći o situaciju u Vojvodini, on je rekao da NDS u pregovore sa SVM i DS ulazi sa potpuno praznim papirom, kao i da postoji više rešenja, ali da prvo NDS želi da vidi stav SVM i Ištvana Pastora o rešenju krize.

"Videćemo kakav je stav o rekonstrukciji ili o drugim rešenjima. Moguća je koncentraciona vlada koja bi rešavala goruće probleme, pre svega ekonomske, a moguće rešenje su i izbori koje bi svakako trebalo izbeći", rekao je Tadić.

Što se saradnje i saveza sa Demokratskom strankom tiče, Tadić kaže da još ne vidi koju ideju DS ima za Vojvodinu.

"Razgovarao sam satima sa Bojanom Pajtićem, ali nisam video jasnu ideju. Rekao je da vidi NDS u Vladi Vojvodine, ja sam pitao kako, ali nisam dobio odgovor", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da je pre republičkih izbora rekao da NDS uprkos pritisaka neće po svaku cenu u Vladu, pa je tako moguće da neće ni u vojvođansku vladu.

"Nije sve trgovina, već je stvar u principima, a takvu politiku sam vodio i ranije", rekao je Tadić.

On je naveo da je za njega važno da se "razjasni funkcija i delovanje pojedinih institucija", kao što su Razvojna banka Vojvodine i Fond za kapitalna ulaganja.

"Kao predsednik Srbije zbog njih sam trpeo, a u njihovo osnivanje sam uložio političku reputaciju. Demokratska stranka je tada imala ogromnu automonost i ja se niasm mešao. Međutim, ne želim sada da ulazim u sive zone", rekao je Tadić.

On je naveo da "ima određene informacije", ali da će ih podeliti sa javnošću nakon razgovora sa DS "jer je to normalan redosled", a odbacio je i insinuacije da su u pitanju "saznanja o krivičnim delima".

"Moramo da razgovaramo i o personalnim rešenjima. Pokrajinski deo DS insistira na tim rešenjima, a dok sam ja vodio stranku nisam se mešao. Ipak, sada predstavljam NDS i nema razloga da pristajem na to, jer neću da nosim taj politički teret kao poseban politički entitet", rekao je Tadić.

Izvor: press

Pogledajte još