DOMAĆICE, VODITE RAČUNA: 6 kuhinjskih alata koje morate redovno da menjate

1. Tiganj od teflona
Iako se poslednjih godina vodio pravi mali rat oko toga da li je korišćenje ovog komada posuđa zdravo ili ne, većina domaćica ga koristi, barem za pečenje palačinki. Ukoliko primetite da ste napravili ogrebotinu po teflonu, odmah bacite tiganj. Isto važi i ako koristite tiganj od teflona proizveden pre 2010. godine. Krajnje je vreme da ga zamenite.
Pogledajte kako izgledaju kuhinje iz snova!

2. Četka za čišćenje roštilja
Leto je sezona roštiljanja, ali pre nego što se mašite četke da očistite rešetku na koju ćete spustiti meso i povrće, pregledajte da li je još upotrebljiva ili ne. Često se događa da kupimo četku za čišćenje rešetke lošijeg kvaliteta, a niko ne želi čekinje u hrani. One mogu da izazovu ozbiljne probleme ako ih progutate. Menjajte četku za ribanje roštilja na svaka dva-tri meseca.
Da li znate koje je najopasnije mesto u kuhinji?

3. Plastične posude za hranu
Jesu zgodne za pakovanje ručka i odlaganje hrane u frižider, ali ne zaboravite da plastične posude sadrže bisfenol A koji može da izazove brojne zdravstvene probleme. Prilikom dugotrajnije upotrebe plastičnih posuda, bisfenol A dospeva u hranu i može da dovede do bolesti srca, gojaznosti, pa čak i da bude okidač za karcinom!
Menjajte plastične posude na svaka dva-tri meseca.
Pročitajte 15 saveta za lakše kuvanje!

4. Daska za sečenje hrane
Bez obzira na to da li je daska napravljena od drveta ili plastike, ona upija mirise i deluje kao “kolekcionar bakterija”. Čim vidite da ste malo zasekli površinu daske, kupite novu. A ako hoćete da uštedite – pažljivije rukujte nožem!

5. Sunđeri
Porozni su i vlažni, što ih čini pogodnim za razvoj bakterija. Posle pranja sudova, obavezno ispreite sunđer vrelom vodom i stavite ga u mikrotalasnu rernu na 30 sekundi. Najbolji savet je da menjate sunđer za pranje sudova dva puta mesečno.
Naučite kako da bez vage izmerite sastojke za pripremu hrane!

6. Kuhinjske krpe
Prilikom pripremanja hrane ruke su vlažne, a ako ih obrišemo krpom pa nastavimo da je koristimo bez pranja, ona postaje rasadnik bakterija. Birajte isključivo pamučne krpe koje možete da iskuvate u veš-mašini. Tako ćete im produžiti vek, a pre svega sačuvati svoje i zdravlje članova porodice.

Huffingtonpost.com/Nadlanu

Pogledajte još