Srbija sledeća? Jako nevreme pogodilo Sloveniju, u BiH žuti meteoalarm

Jako nevreme sa kišom, vetrom i grmljavinom pogodilo je tokom noći i jutros Sloveniju, a na Kredarici, koja se nalazi na 2514 metara nadmorske visine, palo je 10 centimetara snega.

Prem podacima saobraćajne policije, zbog obilne kiše na putevima se može naići na velike količine vode, pa se vozači upozoravaju da vožnju prilagode uslovima puta.

Republički centar za obaveštavanje je u poslednjih 12 sati javio o više udara groma, koji su u nekim područjima izazvali požare.

Slovenački portal 24ur javio je da na području Ljubljane ima mnogo slomljenog i iščupanog drveća.

Smirivanje nevremena se, prema najavama meteorologa, očekuje tokom dana, ali hidrometeorlozi upozoravaju na opasnost od pojave klizišta.

Kao posebnu zanimljivost, pojedini mediji prenose, da je od sinoć do jutros u Kredarici palo 10 centimetara novog snega.

Sneg na tom području, kao se navodi, nije neuobičajena pojava, što pokazuje podatak da ga sada ima čak metar.

Inače, Kredarica se nalazi na 2514 metara nadmorske visine, nedaleko od vrha Triglava. Tamo je smešten i najveći planinarski dom u Sloveniji.

JAKO NEVREME U BANjALUCI, ŽUTI METEOALARM U BIH
Jako nevreme praćeno olujnim vetrom i kišom zahvatilo je jutros Banjaluku, a žuti meteoalrma, koji upozorava na potencijalno opasno vreme upaljen je danas za celu BiH.

Oluja je u Banjaluci srušila veliko stablo na kiosk, a tom prilikom niko nije povređen, vetar je nosio i prevrtao i kontejnere po gradu.

Nadležni za održavanje zelenila već su uklonili srušeno stablo, a i proteklih dana radili su na uklanjanju starih stabala u obližnjem parku.

Inače, za područje BiH za danas je uključen žuti meteoalarm, što označava potencijalno opasne vremenske prilike.

Kako je izjavio klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum, usled povećane brzine vetra i mogućih gromova postoji blaga opasnost pa je preporuka svim građanima da povedu računa ako budu na otvorenom prostoru, pišu lokalni mediji.

izvor: novosti

Pogledajte još