Bolje sprečiti nego lečiti: Ovih 9 simptoma raka žene ne smeju da ignorišu!

Promene na grudima
Osećate li kvržicu, ispupčenje, neobične promene na bradavicama ili možda iscedak, to nikako nemojte da ignorišete. Čak i ako redovno odlazite na ultrazvuk ili mamografiju, svaka promena na grudima razlog je za odlazak do lekara. Iako je 95 odsto promena benigno, to je najbolji način prevencije bolesti i spašavanja života.

Krv u stolici

Rak debelog creva treće je najčešće maligno oboljenje među ženama, a jedan od njegovih simptoma je i krvarenje iz rektuma. Krv u stolici će mnogi da povežu sa hemoroidima, ali ako se uz tamnu ili svežu krv javljaju i simptomi kao što su promena u redovnosti ili izgledu stolice, obavezno posetite lekara. Kolonoskopija je pregled koji spašava živote, isto kao i brzo uočavanje simptoma, ističu doktori.

Neobičan iscedak i neredovna krvarenja

Iako je vaginalni iscedak uobičajen, ako je on dugotrajan, ima intenzivan miris ili sadrži sukrvicu, tada on može da bude i znak raka grlića materice.

Još jedan znak upozorenja je krvarenje posle menopauze, tj. kod žena koje nisu imale menstruaciju duže od 12 meseci.

Stalan umor
Hroničan umor koji se ne popravlja ni posle dužeg razdoblja odmora i spavanja obično je simptom koji može da upućuje i na maligne bolesti. Leukemija, karcinomi probavnog sistema i drugi tumori mogu da dovedu do pojave umora, zbog čega je vrlo bitno naći konkretan uzrok. Bilo da je reč o manjem ili većem zdravstvenom problemu, najvažnije je znati uzrok, ističu stručnjaci.

Promene u limfnim čvorovima

Ako su limfni čvorovi bolni, tvrdi ili veći nego što je uobičajeno, posetite lekara. To se posebno odnosi na limfne čvorove u području vrata i pazuha, kao i one koji se ne mogu povezati sa prethodnom bolešću ili upalom. Oni mogu upućivati na pojavu karcinoma štitne žlezde, ali i drugih bolesti. Biopsija čvora je delotvoran i proveren način analize.

Nadutost

Rak jajnika prvi je po smrtnosti među malignim bolestima reproduktivnih organa, a zbog njegovih zbunjujućih simptoma često se naziva i tihim ubicom. Stručnjaci ističu kako je upravo nadutost prvi znak pojave bolesti, a ona se kasnije razvija u probleme sa obavljanjem male i velike nužde, bolove u leđima i karlici. Kod pojave ovih simptoma treba uraditi ultrazvuk, ginekološki pregled, kao i tumorske markere.

Neobjašnjivo mršavljenje ili gojenje

Ako odjednom izgubite ili dobijete više od pet kilograma, a ne menjate svoje prehrambene ili navike vežbanja, a ta praksa se nastavlja mesecima, to je očigledan znak da u organizmu nešto nije u redu. Većina obolelih od raka potvrdili su kako su mesecima mršali pre odlaska kod lekara, a iako to može da bude znak prekomernog rada štitne žlezde ili dijabetesa, veće promene u težini zahtevaju obiman sistematski pregled.

Promene na koži
Bilo da je reč o mladežima, pigmentacijskim mrljama ili ranama na sluznici koje ne zarastaju, svaka promena je razlog za savetovanje sa doktorom. Pojava novih mladeža ne mora da bude razlog za brigu, ali posetite dermatologa ako mladež počne da krvari ili menja boje.

Uporan kašalj

Svaki kašalj koji ne prolazi dve do tri nedelje posle bolesti, alergije ili prehlade, znak je za posetu lekaru.

To se posebno odnosi ako se uz kašalj pojavljuje i sukrvica, a povezan je sa pušenjem.

Stručnjaci tvrde kako je pušenje glavni krivac pojave raka kod žena, ali isto tako od raka pluća mogu oboleti i nepušači.

Rendgenski snimak pluća kao i CT otkloniće sumnju na postojanje bolesti.

Izvor: 24sata