Sarkozi može da bude osuđen na pet godina zatvora

Narednih pet godina Nikola Sarkozi bi umesto povratka u Jelisejsku palatu mogao da provede iza rešetaka.

Bivši predsednik Francuske, po svemu sudeći, nije stigao ni da doručkuje pošto je juče u pratnji agenata obukao sako na brzinu i u pola osam ujutru bio u limuzini sa zatamnjenim staklima koja ga je odvela u prostorije kriminalističke policije. On je nakon 15 sati ispitivanja, pušten jutros iz policije.

Osumnjičenici u kaznenim procesima, prema francuskom zakonu, mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, a potom moraju biti ili optuženi ili pušteni na slobodu. Formalno pokretanje istrage ukazuje na "ozbiljne i dosledne dokaze", piše Rojters pozivajući se na pravosudne izvore.

Potencijalni kandidat na predsedničkim izborima 2017. osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, zbog čega bi mogao da bude osuđen na zatvor od pet godina i novčanu kaznu od 500.000 evra. On je prošle godine zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je od najbogatije Francuskinje Lilijan Betankur uzeo 150.000 evra za kampanju, manipulišući mentalno slabom milijarderkom.

Ovo je prvo hapšenje nekog bivšeg predsednika u istoriji francuske države, a Sarkoziju je sudija odmah odredio 24-časovni pritvor uz mogućnost produženja za još jedan dan.

Antikorupcijski istražitelji su prekjuče saslušali advokata Tjerija Erzoga i generalne zastupnike Kasacionog suda Žilbera Azibera i Patrika Sasua u okviru istrage o "trgovini uticajem" i "kršenju tajnosti istrage", što podrazumeva kaznu od deset godina zatvora.

Uz tri glavna pravca istrage, jedna od najozbiljnijih optužbi je ona da je 1995. godine za potrebe predsedničke kampanje Eduara Baladira obezbedio novac od provizije iz prodaje tri podmornice pakistanskoj vojsci.

Izvor: B92

Pogledajte još