Beogradska škola nagradila odlikaše knjigom punom vulgarnosti

Jedan šokirani roditelj kaže da mu se osmogodišnje dete požalilo da ne razume dijaloge u knjizi "Beogradska princeza".

U njima, između ostalog, devojčica kaže dečaku "Palim! Vidim, ti bi nešto kresnuo, pa brišem!", dok on njoj govori o najnovijim grudnjacima koji "podižu i povećavaju dojke".

"Čak i da se izuzme neprikladan rečnik, knjiga obiluje žučnim svađama koje devojčica ima sa majkom i pitam se kakav sistem vrednosti škola želi da postavi ovakvom literaturom"
, revoltiran je roditelj.

Knjigu “Beogradska princeza”, u izdanju "Booklanda", napisao je pesnik i pripovedač Dragan Lakićević. Direktor OŠ "20. oktobar" Jovan Ćuković kaže da su zbog cenjenog pisca izabrali baš tu knjigu kao poklon i da su verovali izdavaču koji je naznačio da je u pitanju dečja literatura.

"Ipak je trebalo da pročitamo knjigu pre naručivanja i žao mi je zbog tog propusta. Izvinjavam se đacima i roditeljima. Ubuduće ćemo voditi računa"
, odgovara Ćuković.

On ističe da je škola naručila između 600 i 700 knjiga kako bi nagradila odlične đake, a da je spornu knjigu dobilo dvoje đaka.

"I jedno je mnogo u ovom slučaju. Zaista nam je žao",
dodaje on.

Autor Dragan Lakićević bio je besan kada je upitan da li su takvi dijalozi primereni deci.

"Pa, je l‘ su naša deca glupa? Mislite da oni ne znaju te stvari sa osam godina? Televizija je puna golotinje, očigledno nemate smisla za humor", rekao je Lakićević.

On je dodao i da je škola odlučila kome će nameniti njegovu knjigu.

Izvor: Blic

Pogledajte još