LEPOTA JE POLA ZDRAVLJA: Istraživanja koja ne idu u prilog osobama lošijeg izgleda!

Istraživanje koje je sprovedeno u SAD-u kaže kako dobar izgled smanjuje šanse da obolite od niza bolesti.

Šum u uvetu, astma, dijabetes i visoki krvni pritisak, depresija, holesterol ... pre će "napasti" osobu lošijeg izgleda nego lepoticu ili lepotana, tvrde naučnici.

Što su žena ili muškarac zgodniji , to je manja verovatnoća da će razviti navedene bolesti. Zgodni i lepi osećaju se zdravijima i tokom života će im biti dijagnostikovano manje fizičkih i mentalnih oboljenja.

Do ovih neobičnih otkrića stigla je ekipa istraživača sa Univerziteta u Sinsinatiju koja je u studiju uključila više od 15 hiljada žena i muškaraca od 24 do 35 godina, a posmatrali su ih od njihove 10. godine. Reč je o najvećem istraživanju koje je pronašlo vezu između fizičkog izgleda i zdravlja, odnosno privlačnosti i dobrog zdravlja.

Takođe, stepen privlačnosti ispitanika određivali su licem u lice, a ne prema fotografijama, videima ili crtežima kao što se događalo u ranijim studijama.

Koja je veza dobrog izgleda i dobrog zdravlja?

Naučnici smatraju da dobar izgled upućuje na - dobre gene što je signal za dobro zdravlje, ali i povećava šansu za tim da će im i potomci biti zdravi. Uz procenu privlačnosti koju su istraživači davali nakon 90-minutnog razgovora s ispitanikom studija je uključila i analizu njihovih zdravstvenih kartona.

Depresija, mucanje, ADHD

Sa svakim povećanjem stepena privlačnosti kod muškaraca se smanjivao rizik od oboljenja i to ovako: 13 odsto manji bio je za pojavu visokog holesterola, 20 odsto manji rizik od visokog pritiska, 15 odsto se smanjivala mogućnost dijagnostifikovanja depresije kod ispitanika, a 23 odsto je opadala mogućnost dijagnoze ADHD-a , i 21 odsto manje za mucanje.

Kod žena je sa većim stepenom privlačnosti rizik od visokog pritiska bio 23 odsto manji, 22 odsto bio je manji rizik od dijabetesa, a 12 odsto manji bio je rizik od razvoja astme, 17 odsto manje su bile šanse da će oboleti od depresije, a 18 odsto manje za dijagnozu ADHD-a, 18 odsto manje za mucanje i 13 odsto manje za šum u uvetu.

Takođe, na zdravlje utiče i to jesmo li sami ili u vezi, a posebno je bitno za muškarce. Neprivlačni muškarci imali su 7 odsto manje šanse za pronalazak partnerki, a neprivlačne žene 9 odsto šansi manje od privlačnih žena.

Neprivlačni muškarci takođe imaju i manje dece, prema toj studiji.

Izvor: Večernji.hr

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.