Kako izgleda život u zatvoru maksimalne sigurnosti?

Samo pet posto svetske populacije živi u SAD-u, ali i 20 posto svih svetskih zatvorenika.

U poslednjih 30 godina, zbog nacionalne politike prema drogi i određenih zakona (pravilo o tri prekršaja, prema kojem se izriču strože kazne kriminalcima koji su osuđeni za tri prekršaja), Amerika je u lokalne zatvore, nacionalne zatvore i privatne popravne ustanove poslala više ljudi nego Staljin tokom svoje zloglasne vladavine.

Američki sudovi u nekoliko navrata proglasili su prenatrpane zatvore neustavnima, a u poslednje vreme i troškovi teraju zatvore da zatvorenike vrate na ulice.

VICE je dobio pristup u jedan od najsigurnijih zatvora u SAD-u, državni zatvor Salinas Valley, koji je dom najmoćnijim zatvorskim bandama, uključujući Arijevsko bratstvo i Meksičku mafiju. To je institucija u kojoj se nalaze najgori od najgorih, a godišnje se u njemu dogodi više od 700 napada.

Salinas Valley je zatvor maksimalne sigurnosti, a u vreme kada SAD više ne može da priušti gužvu u zatvorima, predvodnik je pokušaja rehabilitacije zatvorenika.

Ubice, silovatelji, pljačkaši i dileri uče veštine meditacije i osnove budizma te tako rade na svom duhovnom stanju. S lisicama na rukama, svi oni zajedno mole. "To će nam pomoći, uči nas da budemo svesni svog trenutnog stanja", kaže jedan od zatvorenika.

Iako je uvođenje posebnog programa rehabilitacije unelo pozitivne promene u ponašanje zatvorenika, Salinas Valley ipak je mesto na kojem boravi 900 ubica i dan ne prolazi bez obračuna bandi. Tako je ekipu VICE-a nakon prvog mirnog dana boravka u zatvoru, drugi dan dočekao krvavi incident.

Kako izgleda život zatvorenika na ovom opasnom mestu pogledajte u videima.

index.hr

Pogledajte još