SAD jačaju bezbednost i na stranim aerodromima

Planirane mere između ostalog pravdaju informacijama da pripadnici organizacija bliskih Al Kaidi u Siriji i Jemenu zajednički rade na razvijanju bombi koje bi mogle da se neotkrivene prokrijumčare u avione.

U američkom Ministarstvu za unutrašnju bezbednost napominju da će dopunske sigurnosne mere biti preduzete već "u narednih nekoliko dana na pojedinim stranim aerodromima". Nema, međutim, informacija o kojim se aerodromima radi, niti u kojim se zemljama oni nalaze, prenosi Rojters.

Nešto ranije neimenovani američki bezbednosni zvaničnici su za Rojters rekli kako vlasti Amerike i EU razmatraju mere kojima bi dodatnom pregledu bili podvrgnuti elektronski uređaji i obuća putnika za SAD, kao i instaliranje dopunskih uredjaja za detekciju bombi.

Glavni izvor brige su strahovanja da bi teroristi mogli da pokušaju da unište avione na putu za SAD ili neku evropsku zemlju uz pomoć prikrivenih bombi ili ubacivanjem medju putnike osoba za pasošima zapadnih zemalja, koje su provele neko vreme sa pripadnicima islamistčkih terorističkih organizacija na Bliskom istoku.

Jemenski teroristički pokret Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AQAP) je još 2009. pokušao da uništi avion na letu za Detroit, uz pomoć teroriste koji je u donjem rublju nosio skrivenu bombu.

Američki zvaničnici strahuju da bi nedavni uspesi pokreta Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) mogli da motivišu povećan broj osoba iz SAD i Evrope da prigrle ideje džihadista, a takvim licima letovi za SAD su lako dostupni.

Pripreme za pojačanje bezbednosnih mera na stranim aerodromima i pregovori sa vladama država koje bi bile obuhvaćene tim programom dosad su uglavnom obavljani u velikoj diskreciji, kako da se ne bi podsticao strah kod putnika, tako i da bi se minimalizovali eventualni diplomatski sporovi.

Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, neke od planiranih dodatnih mera bezbednosti na stranim aerodromima će i u buduće ostati tajna.

Izvor: B92

Pogledajte još