Svađe koje ne prestaju: Niste mu neverni, ali on vam ne veruje!

Nesigurnost u vezama se često (pogotovo kod muškaraca) javlja zbog osećaja kako je ta druga osoba bolja od njega te se pojavljuje strah od gubitka. Zato svojim optužbama neprestano "proverava stanje", a zapravo želi da se uveri kako je sve u redu, kako ste njegovi. Naravno, time želi da ostvari kontrolu i drži vas pod neprestanim pritiskom. Da se ne bi previše opustili, valjda, a možda i pomislili da učinite nešto nemoralno.

Kompleks manje vrednosti je vrlo nezgodan kod muškaraca jer njihov ego ne podnosi podređeni položaj i pasivno "trpljenje". Budi agresivnost i pokušaj zauzimanja superiornog položaja u odnosu na partnerku. On nastoji da vlada vezom jer mu nedostaje sigurnosti u sebe, pa se veza najčešće pretvori u maltretiranje partnerke.

Žena, s obzirom da kod nje nema nikakvih problema, jedno vreme trpi i nastoji da dokaže svoju vernost i ljubav, ali takav odnos iscrpljuje i ždere energiju obe osobe. Štos je u tome što on na neki način pokušava da vas "kazni" za neveru za koju ni sam nije siguran da se dogodila. Naravno, cela situacija je potpuno nelogična, ali zato i deluje destruktivno na vezu.

Ne kaže se uzalud - "ako nekoga voliš, daj mu slobodu; ako ode - nije nikad ni bio tvoj, ako ostane - zauvek ti pripada". Nikoga ne možemo posedovati, zrela osoba prvenstveno mora da bude zadovoljna i da ceni sebe. U ovakvoj situaciji morate zadržati svoj integritet. Prihvatate li stalno te optužbe i stavljanje u defanzivan položaj, prihvatate i svoju inferiornost, a time mu dajete za pravo da vam kaže šta god želi.

Pitanja koja morate njemu postaviti su sledeća: Zbog čega si sa mnom ako misliš da sam u stanju da te prevarim? Ako to radim i neko drugi mi je bolji, šta ćeš mi onda ti? Ako ostaješ sa mnom, znači da si svaki put pogrešio u optužbi; gde je izvinjenje?

Slična pitanja morate postaviti i sebi. Dokad misliš da trpiš takve uvredljive optužbe? Zašto si sa nekim ko te ne poštuje?
De li ti je jasno da je malo moguća budućnost sa osobom koja te gleda na takav način?

Prihvatanje položaja u kojme moraš da dokazuješ nevinost nigde ne vodi. Ako on ima nekakav dokaz, valjda bi ga trebao izneti. Međutim, logično je i da se zapitate kakva je to osoba koja ga neprekidno traži. Pristajanje na izolaciju od okoline će te učiniti vrlo nesrećnom. Veza sa drugom osobom je veoma važna za ličnu sreću, ali čini samo jedan od životnih aspekata.

Izvor: Zena

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.