NE IGNORIŠITE IH: Podmukli znakovi koji ukazuju na to da ste intolerantni na hranu!

Glavobolja i promene raspoloženja

Mlečni proizvodi, gluten, pšenica i šećer sadrže gluteomorfine i kazomorfine koji su prirodni opijati i utiču na mozak. Oni mogu da uzrokuju nagle promene raspoloženja, glavobolje i zaboravnost. Svi ti simptomi se mogu ublažiti jednostavnim izbacivanjem tih namirnica iz ishrane.

Stalna glad

Kod intolerancije na laktozu, organizam ne može normalno da probavi hranu pa nesvareni delovi ulaze u krvotok. Kako im tamo nije mesto, aktiviraju se antitela i počinje imunološka reakcija. Ali tu nije kraj - telo očekuje još jedan napad pa stvara antitela koja traže novu hranu protiv koje će se boriti. Zbog toga se javlja velika glad. Konstantnu glad možete “ubiti” izbacivanjem namirnica koji u sebi sadrže laktozu.

Umor

Hrana bi organizmu trebala da daje energije, ali ako iz dana u dan jedete namirnice koje on ne može da iskoristi, to će uzrokovati upale i imunološku reakciju. Telo će morati u tom slučaju konstantno da radi kako bi se izborilo s tim reakcijama, što dovodi do umora.

Gorušica

Osim promene raspoloženja i umora, gorušica tako može da bude simptom intolerancije na hranu. Mogu da je uzrokuju namirnice bogate biljnim i životinjskim mastima poput čokolade, luka, pržene hrane, ali i ispijanje previše tečnosti tokom svakog obroka. Ublažiće je žvakanje hrane od 25 do 30 puta, izbacivanje hrane sat vremena pre spavanja i izbegavanje namirnica koje je uzrokuju.

Bol u zglobovima

Intoleranciju na hranu pogotovu na soju, gluten i mlečne proizvode prati bol u zglobovima, a uzrokuje je upala koja nastaje zbog loše apsorpcije hrane u organizam. Natečeni i bolni prsti i kolena mogu da budu posledica GMO namirnica, i prisutnosti antibiotika i pesticida u hrani.

Akne i ekcemi

Upalni procesi koje uzrokuje intolerancija na hranu odražavaju se na koži. Mlečni proizvodi povezuju se s aknama, ekcemimai podočnjacima, dok posledica imunološke reakcija na gluten može “guščija” koža.

Nadutost i zatvor

Prerađena hrana također može da podstakne imunološke reakcije, a najčešće posledice su nadutost, učestali gasovi i zatvor. Ta vrsta namirnica menja ravnotežu bakterija u crevima što uzrokuje ove neprijatne simptome. Preporučuje se njihovo izbegavanje na nekoliko nedelja kako biste videli da li su one glavni krivac, ali ako se stanje ne popravi najbolje, morate potražiti i savet lekara.

Prepoznajte na vreme i simptome koji ukazuju na to da imate kamen u bubregu.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još