DRAMA U RUSIJI: Srpski radnici gladuju već 50 sati, ne mogu da se vrate kući

Pedesetak prevarenih radnika iz Srbije trenutno nema novca da se vrati iz Rusije, i praktično je zarobljeno u Moskvi jer su ih poslodavci izigrali i ostavili bez prebijene pare.

Po poslednjim informacijama od rodbine radnika, deo njih je trenutno na aerodromu, neki su na železničkoj stanici u Moskvi, drugi su negde u gradu, a šestorica su uspela da stignu do našeg konzulata u prestonici Rusije. Svi oni vape za pomoć da bi se što pre vratili svojim kućama.

Iz Srbije je preko jedne bečejske firme pre tri meseca i delom 6. juna na rad u Moskvu otišlo 86 radnika. Njima je, kako se sada navodi, obećan tromesečni posao i satnica od sedam dolara. Imali su smeštaj, ali pare nisu dobijali iako im je obećano da će nedeljno dobijati po 20 evra za ličnu higijenu.

Epilog je da se deo radnika, onih koji su imali po 450 evra za avionsku kartu, vratilo u Srbiju, neki su se vratili vozom ili kamionima bačkopalanačkog „Tarketa“, ali najveći deo je zarobljen na moskovskom aerodromu „Šeremetjevo“ i po prestonici Rusije.

(old_image)

Gorana Vukajlović iz Bačke Palanke, majka Bojana Vukajlovića, jednog od onih koji su ostali na aerodromu, kaže da ljudi nisu jeli 50 sati, krediti za mobilne su im pri kraju, para nemaju, a boravišne vize od 30 dana im ističu pa je pojedine privodila ruska policija.

- Ne smeju se kretati bez policije - ističe supruga jednog od onih koji ne znaju kako da se vrati iz Moskve u Srbiju. Najgore je što neki od njih i ne znaju gde su, gde je konzulat ili ambasada.

Nemaju ni rublje u džepu, a imaju prazne telefone, gladni su i niko im više od 50 sati ne pomaže. Retki su u kontaktu s rodbinom u Srbiji. Rodbina je iz Bačke Palanke stupila u kontakt s našim konzulatom u Rusiji, a odgovor je bio u stilu “što se nisu raspitali, što nisu poneli pare, da li su znali gde idu”.

- Da su imali para, ne bi išli na posao u Rusiju, a ne mogu da naplate ono što su zaradili i sada je jedini problem da se vrate kući – konstatuje rodbina čiji su bližnji ostali u Moskvi.

Po poslednjoj informaciji iz konzulata, nadležni će stupiti u kontakt s vlasnicima firme koji su radnike odveli u Moskvu, a potom će se tražiti rešenje za one koji se vraćaju u Srbiju, jer ako se do 6. jula ne vrate, preti im hapšenje u Rusiji i plaćanje skupih kazni. Pod hitno radnici treba da se jave našem konzulatu u Moskvi.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još