OPREZ: Sava i Dunav nisu za kupanje!

REKE - Ipak, nadležni ne savetuju kupanje na Lidu dok god sezona ne bude zvanično otvorena, kada će obalu i ostrvo povezati most.

- Kupanje u Savi i Dunavu se ne preporučuje, pa tako ni na Lidu, sve do potpune stabilizacije vodostaja i uređenja plaže sa obezbeđenjem sanitarno-higijenskih uslova - kaže doktorka Ivana Ristanović-Ponjavić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

S druge strane, „Beogradvode” čiste priobalje svuda gde postoje bedemi, jer su poplave nanele mnogo mulja, šuta i smeća, a rekama su plivala i čitava stabla. Iako su se reke pročistile kupači moraju širom da otvore oči.

- Tokom poplavnog talasa velika količina šuta, smeća, granja i otpada je prošla kroz Beograd, a deo se zadržao na priobalju, koje uveliko čistimo i peremo. Građani koji su kupaju moraju da budu na oprezu - kaže Tijana Nikolić iz „Beogradvoda”.

Plaža još nije spremna za kupače, a nema ni tuševa.

Reporteri “24 sata” obišli su Lido sa ekipom „Zelenila Beograd” koja se brine o njegovoj čistoći. Trava je pokošena, kante za smeće postavljene, uređuju se klupice i dečji parkovi. Ali plaža još nije spremna za kupače, nema tuševa ni pijaće vode, a pesak na obali pomešan je sa muljem, a posledice visokog vodostaja vidljive su svuda.

Ali razdragani Zemunci špartaju plažom, sunčaju se, uživaju u šetnji divljinom i brčkanju u reci.

- Odlična je voda, odlična je i plaža. Bolje ne može biti, a most nam i ne treba. Ovako možemo i sa psima da dođemo da se kupamo. Ne smeta mi ni blato, sve će to da se osuši - kaže Antonija Kličan.

Mladi Zemunci spremni su i da ceo raspust provedu na Lidu.
- Super je voda, ponekad je hladna, ali je dobra. Volim da se kupam, da pecam, može i fudbal da se igra. Uz obalu je slaba struja Dunava, a baš kad se ode daleko je jaka - priča petnaestogodišnji Vuk.

Nema komaraca!
MIRNO - Lido je privlačan posetiocima i zato što na njemu, nećete verovati, nema komaraca. “Tokom juna osam puta smo zaprašivali komarce na celom ostrvu, uključujući i plažu Lido, sa zemlje”, kažu u „Zelenilu” dodajući da, osim toga, ostrvo redovno čiste od otpada koji za sobom ostavljaju kupači.

Izvor: 24sata

Pogledajte još