Melem koji miluje kožu

Vreme je da se podsetimo na lekovitu biljku kamilicu, koja je dostupna svakom domaćinstvu i odlična je zaštita našem organizmu tokom zimskih dana

Mesec decembar je zadužen da organizam uvede u hladan i dug zimski period. Akumulirana energija tople jeseni polako se troši, s pijaca nestaju i poslednji sveži produkti bašta i voćnjaka, već su se preležale prve prehlade i upale.

Mišljenje da su u nastupajućem periodu na udaru prvenstveno organi za disanje, pogrešno je. Često pojava ovih bolesti dolazi kao posledica slabosti celog organizma: nedostatka fizičke kondicije, psihičke iscrpljenosti, konstantne preopterećenosti rada organa za varenje usled neumerenog konzumiranja jake hrane i napitaka, kao i lošeg stanja najvećeg organa – kože.
 
S jesenjim periodom ne završava se proizvodnja prirodnih i lekovitih preparata u domaćinstvu. Na našem tržištu sve je više renomiranih proizvođača koji nude visokokvalitetno i pravilno osušeno lekovito bilje, a uslovi za njihovu preradu su izvanredni iz jednostavnog razloga: biljni preparati „sazrevaju” u zatvorenom prostoru pa tako ne trpe nikakve klimatske i temperaturne promene.

Čaj od cveta kamilice pospešuje probavu i nezaobilazno je sredstvo za eliminisanje problema koji prate funkcionisanje preopterećenih organa za varenje: grčeva ili nadutosti u želucu, viška kiseline, upale debelog creva, dijareja i nagomilanih gasova u crevima. Međutim, nisu retki ljudi koji ne podnose miris ovog čaja. On se može neutralisati tako što će se u čaj dodati malo žalfije.

Tinktura se priprema tako što supenu kašiku cveta kamilice spustimo u tamnu bocu sa širokim grlom (teglu), prelijemo sa 100 grama 70%-og alkohola, dobro zatvorimo i ostavimo na toplom mestu (uz povremeno mućkanje) 3–4 nedelje. Posle prirodnog ceđenja (bez dodatnog pritiska) dobija se 75–80 g dragocene tinkture zlatne boje, koja treba da bude obavezni deo kućne apoteke i kozmetike. Upotrebljava se:
- kao dezinfekciono sredstvo koje se nanosi na manje povrede kože;
- topla, lokalna kupka sa dodatkom ove tinkture efikasno smiruje sve upale na koži ruku, ublažava eventualne naprsline, kao i pukotine oko noktiju. Vruća kupka pomaže protiv znojenja nogu;
– kao sredstvo za grgljanje deluje protiv upalnih procesa u ustima, ždrelu i na usnama. U ovim slučajevima malo tinkture stavimo u toplu vodu i rastvorom ispiramo usnu šupljinu.
Može biti i dezodorans koji ne samo da otklanja neprijatne mirise tela, nego ima pozitivan uticaj na nečistu kožu tela.

Uljni ekstrakt kamilice priprema se tako što se supena kašika suvog cveta kamilice spusti u bocu sa širokim grlom, prelije sa 200 g sojinog ili rafinisanog maslinovog ulja i pošto odleži tri nedelje (na toplom mestu blizu grejnog tela) dobro se procedi. Ovo aromatično ulje zlatno-žute boje je bazični sastojak kvalitetnih preparata za negu kože.

Maska od kamilice odlično je sredstvo za ispucalu i nadraženu kožu lica. Potrebne su dve supene kašike ulja od kamilice, 2–3 kapi soka od limuna (ili nekog prirodnog voćnog sirćeta kao što je jabukovo) i žumance. Ulje i žumance treba da imaju sobnu temperaturu, jer se kao i kod pripreme majoneza žumance muti (mikserom ili plastičnom varjačom) i kap po kap doliva ulje da se dobije čvrsta smesa u koju na kraju umešamo sok od limuna. Naneti na čisto lice i posle 30 minuta isprati.

http://lisa.burda.co.yu/

Pogledajte još