Odbojkaši u drugoj fazi Evropskog prvenstva

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije ostvarila je drugu pobedu u D grupi na XXVI evropskom prvenstvu u Turskoj. Naš tim je u Istanbulu, u meču 3. kola, savladao Italiju sa 3:1 (25:23, 19:25, 25:12 i 25:21), posle 94 minuta igre.

Utakmicu u dvorani Abdi Ipekči posmatralo je 600 gledalaca, a sudili su Frank Garthof iz Nemačke i Bela Hobor iz Mađarske.

Ovom pobedom Srbija je obezbedila plasman u pčetvrtfinalnu grupu F, koju još čine: Rusija, Bugarska, Holandija, Finska i Italija. U Grupi E takmičenje su nastavili: Poljska, Grčka, Francuska, Španija, Slovačka i Nemačka.

Turska, Estonija, Slovenija i Češka su završili učešće na šampionatu Evrope.

Meč I pobeda protiv Italijana bio je najlepši pokolon našem kapitenu Nikoli Grbiću koji je na dan utakmice slavio 36. rođendan.
- Najlepši poklon mi je ipak bio što sam čuo sina da mi peva rođendansku pesmu, a to me je onda definitivno pomerilo u pozitivnom smislu. Što se rezultata tiče, svakako da mi je ovo najlepši poklon u odbojkaškom smislu - reko je Grbić.

Pobeda protiv Italije nam je donela dva boda za novoformiranu grupu. Kakve su šanse za dalje?
- Sada više nemamo pravo da izgubimo i to u neku ruku može da bude i dobra stvar. Čak i da smo pobedili Bugare na početku, morali bismo da idemo na pobedu u svakom narednom meču. Među četiri nabolja tima možemo stići, jedino sa svim pobedama u novoj grupi. Ja sam optimista.

Prvi naredni rival je Rusija.

- Dobro je što ćemo biti malo odmorniji, pošto nećemo imati još dve utakmice između, od kojih bi nam zavisio prolaz. Bolje je što odmah igramo sa njima, tako da ćemo videti i na čemu smo. Meč će biti težak i moramo u njega ući bez ikakvih kalkulacija. Jedino rešenje je igrati najbolje moguće i ići na pobedu - rekao je kapiten našeg tima Nikola Grbić.

U našoj ekipi, standardno najefikasniji, bio je Miljković sa 28 poena, a Kovačević I Janić su postigli 17, odnosno 11.

Ivan Miljković smatra da prostora za kalkulacije u nastavku šampionata nema:
- Svaki naredni meč nas ili vodi dalje ili vraća nazad. Sa Italijanima smo igrali prilično izjednačeno, osim u trećem setu, kada samo napravili veliku razliku. Presudila je veća želja i volja, a i više osmeha sa naše strane - rekao je Miljković.

Drugi po učinku u našem timu Nikola Kovačević čestitao je prvenstveno navijačima, ali i saigračima na pobedi:
- Igrali smo dobro, ali uz male padove. Oni su bili dobri u prijemu i prvom napadu, pa nismo uspevali da vežemo seriiju. Poremetili smo ih tek kada smo mi počeli dobro da serviramo. Tada je i naša igra bila na vrhunskom nivou.

Koliko je sada opterećenje da ne smete ni jedan meč da izgubite?
- Takav pritisak smo imali i pred meč sa Italijanima. Slično će biti i u narednoj rundi, tako da moramo da igramo svom snagom, ako mislimo da idemo do polufinala i dalje do finala.

Bojan Janić je priznao da se tenzija zbog pritiska osetila u prvom setu:
- Italijani su se tada malo odvojili, ali uspeli smo da ih stignemo zahvaljujući agresivnosti i sreći. U drugom su imali preko 80% napada i kada igraš protiv takve ekipe teško ih je dobiti šta god da radiš. Treći set je bio kao da igramo protiv neke druge njihove ekipe, a i mi smo malo agresivnije ušli u servis i, na kraju, četvrti set koji je bio psihološki jako težak. Srce i enegrija su nam pomogli da se odvojimo i održimo razliku do kraja.

Pobeda je najlepši poklon kapitenu za rođendan:
- Pomalo me je sramota jer nisam do pre par minuta ni znao za rođendan. Nadam se da će sada da padne neka torta i za rođendan i za pobedu.

Koliko će značiti dan odmora?
- Rekao bih dan ipo, pošto smo rano završili sa Italijanima. Značiće sigurno dosta. Dobro ćemo se odmoriti, odraditi malo teretanu da povratimo snagu, a onda idemo na Ruse, koji su najjači i najbitniji - zaključio je Janić.

Utakmica sa Rusijom igraće se u utorak, 8. septembra od 14.00, sa Fincima se sastajemo dan kasnije od 19.00, a u četvrtak igramo sa Holandijom, takođe od 19.00.

Andrija Gerić, jedan od najiskusnijih u timu, smatra da je pobedu nad Italijanima odlučio naš servis:
- Protiv tako iskusnih igrača ne možeš da očekuješ da će pogrešiti, već je bitno da ih mi napadnemo, a onda i oni popuštaju. To je bila značajna pobeda, kojom smo se vratili u veliki voz koji vodi u polufinale.

Kako ocenjuješ dolazeće rivale?
- Do sada se ispostavilo da nijedna ekipa nije perfektna i da svi imaju neke mane. Zato, mislim da svi imamo podjednake šanse, a naše je da radimo i da se nadamo najboljem , a uspeh će doći. Mislim da je Holandija najnezgodnija, a Rusiju dobro poznajemo i čini mi se da nisu u nekoj formi. Sa druge strane, imaju puno igrača i uvek su opasni. Od sada, pa na dalje, svaka utakmica je na nož i ako budemo pobeđivali, ostajemo u trci za dalje. Porazi nas udaljavaju od medalja, a mi želimo u polufinale - rekao je Gerić.

Na prethodnom evropskom prvenstvu, koje je igrano 2007. u Rusiji, naš tim je osvojio bronzu, a Ivan Miljković je bio najbolji pointer turnira.

Katarina Stojković

Pogledajte još