Vučić: Ne krijemo od Rusa da hoćemo u EU

"Srbija želi dobre odnose sa Ruskom Federacijom, što nisam krio ni u Parizu. I mislim da je to najpošteniji mogući odnos", rekao je Vučić u intervjuu koji je dao tokom jučerašnje zvanične posete Francuskoj.

Na pitanje šta posle posete Parizu očekuje od predstojeće posete Rusiji, premijer je rekao da očekuje "dobre i otvorene razgovore, u kojima će Rusi izneti svoje teme za saradnju, ali i neke zamerke".

On je naveo da bi moglo biti zamerki oko neplaćanja duga za gas i precizirao da je reč o nešto malo manje od 300 miliona evra, što će se rešavati zajedno s Rusima.

"Iznećemo naše želje za dobru saradnju, a verovatno i neke prigovore", rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsku konstataciju da će jedna od tema tokom njegove posete Moskvi sigurno biti i stav Srbije prema Ukrajini, šef srpske vlade je rekao da Srbija "poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji". Kao glavni utisak sa susreta u Parizu, Vučić je istakao da je Srbija dobila punu podrsku za napore koje čini na putu reformi, a da su "francuske kompanije veoma zainteresovane da u velikom broju dodju u našu zemlju".

Od projekata koji bi najbrže mogli da se ostvare, Vučić kaže da očekuje da bi kompanije "Hačinson", koja proizvodi gume u auto-moto industriji, moga da dodje u Srbiju.

"Zainteresovani su da zaposle od 300 do 500 ljudi. Takodje, važno nam je da dodju "Vinči" i "Alstom". Reč je o najmoćnijim francuskim kompanijama. Blizu smo razgovora o tome da raspišemo tendere", rekao je premijer.

Na pitanje kako će nam Francuzi konkretno pomoći oko projekata, Vučić je istakao da je za nas "veoma važno da izbegnemo kreditno finansiranje koje povećava naš javni dug. I francuski ministar ekonomije i privrednog oporavka Arino Montebur nam je izašao u susret i rekao da su Francuzi u stanju da nam i te kako pomognu".

Na pitanje da li će Beograd uskoro dobiti metro, Vučić je rekao da se u Parizu razgovaralo i o tome i pojasnio da je nekada pravljena, "ne potpuno profesionalna, procena o tome koja je to najbolja linija, sa 25 stanica. A možda nam nije potrebno ni pet stanica na toj liniji".

"Ipak, ono što je najvažnije, to je novac. Mislim da smo na putu da to rešimo. Razgovarao sam u Parizu s 'Alstomom' i doći će veoma brzo u Beograd, kao i 'Vinči' i 'Buig", rekao je premijer Vučić.

Šef srpske vlade je dodao da Srbija mora se spremi za pripremnu konferencija za žrtve poplava, koju je inicirala Francuska, i koja će se održati 8. jula u Parizu. On je rekao da će u Briselu 16. jula biti održan zvanični deo da će tu Srbija dobiti političku podršku.

"To je važno da bi se znalo šta je Srbiju pogodilo", rekao je Vučić za "Novosti".

Izvor: B92

Pogledajte još