Suzavac i šok bombe u Skoplju

Sukobi su izbili u Makedonskoj prestonici pošto je nekoliko hiljada mladih Albanaca napalo kordon policije koji je obezbeđivao protest. Najmanje dva policajca su povređena, prenose makedonski mediji.

Suzavac na ulucama Skoplja

Demonstranti su bacali kamenje ispred zgrade suda a policija je odgovorila šok bombama kako bi ih sprečila da dođu do zgrade vlade.

Zatim je ispaljen suzavac kako bi se demonstranti primorali da se vrate u deo grada koji je pretežno naseljen Albancima. Demonstranti su nosili parole "Želimo pravdu" u "Mi nismo teroristi".

Poziv na protest je upućen preko društvenih mreža u organizaciji, kako se navodi, aktivista za ljudska prava i članova porodica šestorice Albanaca, uhapšenih u opsežnoj akciji "Monstrum" makedonske policije.

U tekstu poziva na protest se kaže da je podrška došla iz mnogih udruženja i društava za zaštitu ljudskih prava, albanskih organizacija u dijaspori i javnih ličnosti.

Skoplje-protest.jpg
Alil Demiri, Afrim Ismailović, Agim Ismaliović, Fejzi Aziri, Haki Aziri i Sami Ljuta su pred Krivičnim sudom u Skoplju proglašeni krivim za ubistvo petorice Makedonaca na pravoslavni Uskrs 2012. godine.

Oni su osuđeni na doživotni zatvor, najdužu moguću kaznu za krivično delo terorizma.

Izvor: RTS

Pogledajte još