Savez samostalnih sindikata Srbije: Novi Zakon o radu je pokušaj nasilja nad zaposlenima

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je danas da izmenama Zakona o radu, bez javne rasprave, pokušava da se izvrši "nasilje nad zaposlenima", koje predstavlja "otvoreno podaništvo stranim interesima".

"Atak na zarade, koje su najmanje u Evropi, odbijanje da se definiše minimalna zarada, iako to čine i najrazvijenije zemlje, olakšano otpuštanje u zemlji gde je stopa nezaposlenih najviša u Evropi, a šanse za novo zapošljavanje nikakve - najvažniji je pravac i cilj kreatora ovog zakona, kako bi radnike učinili još siromašnijim i time pogodnijim za izrabljivanje", naveo je S S S S, ističući da "još niko razuman nije rekao da je visok stepen radničkih prava uzrok lošeg ekonomskog stanja u Srbiji".

Nemogućnost zapošljavanja i nesigurnost radnog mesta, prema oceni SSSS, već je učinilo da mladi ljudi u Sbiji nemaju perspektivu, dok su svi ostali u strahu od gubitka posla i još veće bede koja im preti.

ŠŠ je poručio da će "javne rasprave o novom zakonu o radu ipak biti".

"Ako ne one kakva se održava u mnogim zemljama sveta, a i kod nas je predviđena zakonom, biće je na trgovima, u preduzećima, fabričkim krugovima, ulicama i drugim mestima širom Srbije i na njoj će učestvovati svi oni na koje se zakon odnosi"
, naveo je SSSS, koji smatra da se Zakon o radu donosi u korist stranih poslodavaca.

Izvor: Novosti

Pogledajte još