Zašto je stao još jedan vetropark u Srbiji?

Najavljeno je da će, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, Sekretarijat doneti odluku o ponovnom razmatranju zahteva investitora za izadavanje te dozvole.

Kako je naveo resorni pokrajinski sekretar Slobodan Puzović, i od Ministarstva energetike biće zatraženo tumačenje da li izdata energetska dozvola za vetropark Čibuk obuhvata i trafostanicu.

"Polazeći od činjenice da je ovaj sekretarijat na osnovu energetske dozvole izdate od strane ministarstva nadležnog za poslove energetike već izdao građevinsku dozvolu, a da prema mišljenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ta energetska dozvola ne obuhvata i objekat za prenos električne energije, tražićemo tumačenje",
piše u saopštenju Sekretarijata.

Dodaje se da će biti zatraženo i mišljenje da li dozvola data investitoru koji je planirao izgradnju vetroparka kod Kovina, osim energetskog objekta za proizvodnju električne energije, obuhvata i trafostanicu.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam je izdao građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka Čibuk 1 investitoru Vetroelektrane Balkana iz Beograda.

Puzović je potvrdio da je inicijativu za ukidanje dozvole podnelo Javno preduzeće Elektromreže Srbije, a građevinsku dozvolu je poništilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, postupajući po toj inicijativi.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je juče da je poništilo građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka Čibuk jer je bila nezakonito izdata od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Vetropark Čibuk trebala je da gradi kompanija Kontinental Vind Srbija (CWP). Ta investicija je procenjena na oko 300 miliona evra, a snaga vetroparka trebala je da bude 145 megavata.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je da će njegovo ministarstvo narednih dana rešavati problema nastale poništavanjem građevinske dozvole za izgradnju vetroparka u Kovinu.

"Nisam srećan zbog odluke da se poništi dozvola za izgradnju vetroparka. Ako i postoje formalni razlozi za tako nešto, država mora da razgovara sa investitorima i nalazi rešenja za njihove probleme", kazao je Antić na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

Antić je istakao da su Srbiji potrebni OIE i da je do sada pogrešno predstavljeno da država nema snage i mogućnosti da gradi takve objekte i da oni Srbiji nisu potrebni. Ministar rudarstva i energetike je podsetio da se Srbija međunarodnim ugovorima obavezala da će do 2020. godine trošiti 27 odsto struje iz OIE i upozorio da "neće moći da se provuče kod Evropske unije", ako to ne budemo ostvarila.

"Ukoliko Srbija ne izgradi objekte za dobijanje struje iz OIE, biće prinuđena da struju iz tih izvora uvozi, zbog čega je u interesu zemlje investiranje u taj energetsji sektor", naglasio je Antić.

On je podsetio da se trenutno radi na novom zakonu o energetici i novom zakonu o geološkim istraživanjima i rudarstvu.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.