NASA lansirala "lovca" na CO2

AP Photo/NASA/JPL-Caltech

Orbitalna opservatorija, čiji je pun naziv Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), poletela je u 02.56 sati po pacifičkom vremenu (09.56 GMT) iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji raketom Delta 2.

Nakon 56 minuta leta, satelit se odvojio od rakete i nastavio sam svoje putovanje.

Kako prenose strane agencije, satelit je sada deo skupine A-Train, konstelacije od pet međunarodnih satelita za posmatranje Zemlje koja se okreće oko naše planete svakih 99 minuta.

Satelit ce biti postavljen na 705 kilometara visine.

(old_image)

AP Photo/NASA, Bill Ingalls

Zadatak OCO-2, čija će misija trajati najmanje dve godine, jeste da pruži detaljnu sliku emisija CO2, kako onih za koje je odgovoran čovek tako i prirodnih. Takođe će proučavati "hvatače" ugljen dioksida, tj. okeane i šume koji apsorbiraju ovaj gas i pratiti njihove promene.

OCO-2 će svake sekunde obavljati 24 merenja CO2 u atmosferi, tj. oko milion dnevno.

Ugljen dioksid u atmosferi igra važnu ulogu u energetskoj ravnoteži naše planete i ključan je faktor za razumevanje promena klime", navode naučnici NASA.

U maju su mesečne koncentracije ugljen dioksida u atmosferi premašile 400 čestica na milion (ppm) u severnoj hemisferi, što je najviši nivo u poslednjih 800.000 godina.

Uspešno lansiranje OCO-2 je burno proslavljeno u NASA nakon dva propala pokušaja slanja "lovaca" na CO2 u orbitu, 2209. i 2011.

izvor: B92

Pogledajte još