Rusi zadovoljni stavom Srbije

"Rusiju zadovoljava sadašnji stav Beograda o Ukrajini. Rusija shvata da je stav Beograda maksimalno što se može očekivati i da zbog situacije oko Kosova nikako nije u stanju da podrži pripajanje Krima", rekao je za agenciju Beta spoljnopolitički urednik moskovskog Komersanta Genadij Sisoev.

Prema njegovim rečima, za Moskvu nije važno samo to što je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, već i da se ne realizuje taktika međunarodne izolacije koju sprovode SAD prema Rusiji.

Time sve zemlje koje nisu glasale za sankcije ili ih opstruiraju, indirektno postaju saveznici Rusije, dodao je.

Od ekonomskih tema, Sisoev smatra da će pored novih ruskih investicija i srpskog duga svakako biti reči o Južnom toku.

Za Moskvu je važno da Srbija ne promeni stav i da kao i druge zemlje kroz koje treba da prođe gasovod i indirektno utiče na Evropsku uniju, rekao je Sisoev.

On je izrazio očekivanje da će Moskva ponoviti stav da dok ruske investicije budu bile diskriminisane u Srbiji, a toga sudeći po pisanju srpske štampe - ima, neće biti novih ulaganja.

To se pokazalo nakon oktobarske investicione konferencije u Moskvi pošto skoro da nije bilo novih značajnijih investicija jer nisu rešeni stari problemi, rekao je Sisoev i dodao da sprski premijer mora da garantuje da te diskriminacije neće biti.

Vučić će tokom posete Moskvi razgovarati sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom.

Uoči posete on je izjavio da Beograd želi dobre odnose s Moskvom ali i da Srbija ne krije od Rusije da hoće da postane članica EU.

Vučić je u intervjuu za Večernje novosti izrazio očekivanje da će tokom njegove posete ruski zvaničnici izneti zamerke oko plaćanja duga Srbije od 300 miliona evra za gas, kao i da će biti reči o povlačenju sredstava iz kredita za obnovu železnice, koji iznosi 800 miliona evra.

Premijer je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji zbog aneksije Krima.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je da je odlukom da ne uvodi sankcije Rusiji "Srbija u teškom trenutku pokazala da je pravi prijatelj Rusije" ali i da odbija da igra protiv svojih ekonomskih interesa.

Izvor: B92

Pogledajte još