Ukrajinska zastava ponovo nad Slavjanskom: Vojska preuzela grad

"Ukrajinska zastava je pre jedan minut postavljena na gradsku skupštinu Slavjanska pred postrojenim ukrajinskim vojnicima", rekao je ministar odbrane Valerij Geletej predsedniku Ukrajine Petru Porošnku, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinske vlade koje prenosi AFP.

Predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) potvrdili su danas da su proruske snage napustile Slavjansk koji su opkolile ukrajinske snage, navodeći istovremeno da su pretrpele minimalne gubitke.

Prema navodima "narodnog gubernatora" Donjeckog basena Pavela Gubarjova, odluku o napuštanju Slavjanska doneo je komandant proruskih snaga Igor Strelkov.

"To je realizovano sinoć. Gubici ustanika su minimalni. Organizovano i jedinstveno, ustaničke snage otišle su ka Krematorsku i nastaviće se dislokacija očigledno u Gorlovku i Donjeck", naveo je on a prenosi RIA Novosti.

Premijer samoproklamovane DNR Aleksandar Borodaj rekao je da je uzimajući u obzir brojčanu nadmoć ukrajinskih snaga, vojska DNR bila prinudjena da napusti prethodne pozicije na severnom delu fronta i predje na rezervne.

"Naša vojska se organizovano i čuvajući lični sastav i oružanu tehniku učvrstila na rezervenim odbrambenim linijama. Bili smo spremni na takvu varijantu, jer moramo da se suprotstavljamo grupi od nekoliko desetina hiljada ljudi i stotina oklopnih vozila - praktično sa čitavom ukrajinskom raspoloživom armijom", rekao je Borodaj a prenosi Itar-Tass.

Prema njegovim rečima, proruske snage nastaviće da se bore.

"Naša vojska nastavlja da se bori, moral je visok i sigurni smo u svoje snage. Medjutim, uzimajući u obzir taktiku "spržene zemlje", koju primenjuju kaznene jedinice i ukupnu strategiju genocida nad stanovništvom Donbasa, saopštavamo da svakog sata borbenih dejstava ginu civili", rekao je on i pozvao medjunarodnu zajednicu da utiče na ukrajinske vlasti i zaustavi uništavanje civilnog stanovništva.

RIA Novosti, pozivajući se na lokalno stanovništvo, javlja da u oblasti kod aerodrome Donjecka odjekuju snažne eksplozije i da se čuje paljba, a da su uočena u vazduhu i dva aviona koja napadaju ciljeve u tom rejonu.

Ta ruska agencija prenosi pretpostavke iz redova ustanika da bi njihove snage mogle pokušati da zauzmu aerodrom, na kom se nalazi veća grupa ukrajinske vojske.

Ukrinform prenosi da bi u Lugansku, u susednoj samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), danas popodne mogli da se sastanu lideri DNR I LNR.

Izvor: B92

Pogledajte još