Počinje suđenje Bubalu za Luku Beograd

Na početku suđenja , koje će za razliku od pripremnog ročišta biti otvoreno za javnost, nakon što tuzizlac pročita optužnicu , Bubalo bi trebalo da detaljno izloži svoju odbranu pred sudskim većem, a potom i ostali optuženi.

Bublao je u maju na početku pripremnog ročišta negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga, koji je takođe predložen kao svedok Tužilaštva za organizovani kriminal.

Njegova odbrana predložila je da se tokom suđenja kao svedoci saslušaju tadašnji premijer Vojislav Koštunica, kao i tadašnji potpredsednik Vlade Miroljub Labus i ministar za upravu i lolaknu samoupravu Zoran Lončar.

Tužilaštvo je predložilo saslušanje vlasnika Delta holdinga Miroslava Misksovića, koji je na početku bio zajedno sa Bekom u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se kasnije povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Optužnica iz decembra prošle godine tereti Bubala za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Za isto delo se tereti i izvršnog direktora Agencije za privatizaciju Miodraga đordevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmine Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna prošle godine i do 27. decembra je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na pocetku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.

Izvor: B92

Pogledajte još