Više od 25.000 vozača kažnjeno zbog telefoniranja tokom vožnje

Saobraćajni policajci su tokom 2013. godine kaznili 25.600 vozača zbog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje. Iako nema zvaničnih podataka o broju vozača koji su zbog toga izazvali neku vrstu saobraćajne nezgode, istraživači upoređuju telefoniranje tokom vožnje sa vožnjom pod dejstvom alkohola od 0,8 promila alkohola u krvi.

"Policijski službenici saobraćajne policije u toku 2013. godine sankcionisali su 25.600 vozača koji su koristili telefon za vreme vožnje, bez opreme koja omogaćava telefoniranje bez angažovanja ruku. U toku 2010. godine sankcionisano je 21.500, u toku 2011. godine 21.000, a u toku 2012. godine 22.000 pomenutih prekršaja. Ovakva upotreba telefona je prekršaj za koji je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 5.000 dinara", kažu u Upravi saobraćajne policije MUP Srbije.

Jasno je da se trend telefoniranja tokom vožnje povećava među vozačima. Podaci MUP-a pokazuju da su tokom 2013. godine, u 37.127 saobraćajnih udesa, poginule 643 osobe, a povređeno je njih 18.444. Iako se broj poginulih, kao i broj samih nesreća smanjio u odnosu na 2012. i 2011. godinu, najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su i dalje nepažnja vozača i vožnja neprilagođena uslovima puta.

Iako ne postoje podaci o broju vozača koji su izazvali saobraćajnu nezgodu koristeći telefon za vreme vožnje, pojedina istraživanja sprovedena u inostranstvu ukazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka nezgode 4 puta, a pisanje odnosno čitanje poruka čak 8 puta, pošto je pogled vozača tada fokusiran na displej telefona.

"Korišćenje telefona usporava reakciju vozača koji pri tome ne zapažaju veliki broj detalja iz svog okruženja, jer je za to vreme mozak vozača okupiran razgovorom. Na taj način mozak ne registruje ili registruje sa znatnim zakašnjenjem saobraćajne znakove, uključena stop svetla na vozilu koje se kreće ispred njega, pešaka koji stupa ili je već stupio na kolovoz i slično, što često za posledicu ima nastanak saobraćajne nezgode"
, navode u policiji.

Neki istraživači u ovoj oblasti porede korišćenje mobilnog telefona sa dejstvom alkohola od oko 0,8 promila alkohola u krvi. Prema procenama stručnjaka ta količina alkohola izaziva smetnje u ravnoteži i govoru, vidu i sluhu. Produžava se vreme reakcije, a smanjena je mogućnost realne procene situacije i samokontrole. Ova količina alkohola u krvi posmatra se kao srednje pijanstvo, a oni pod njegovim dejstvom često imaju utisak da funkcionišu mnogo bolje nego što je to zaista slučaj.

"Kao što dejstvo alkohola samo po sebi ne izaziva saobraćajnu nezgodu, već neka druga radnja koju vozač neoprezno preduzme dok je pod dejstvom alkohola, tako i upotreba mobilnog telefona za vreme vožnje doprinosi nastanku saobraćajne nezgode na posredan način, s obzirom da smanjuje pažnju vozača i na taj način povećava vreme potrebno da vozač reaguje na određene situacije u saobraćaju", zaključuju u MUP-u.

Izvor: Novosti online

Pogledajte još