VIDEO: Ukrajinska vojska granatira Lugansk

Ukrajinska vojska granatirala je danas stambena naselja u Lugansku, na istoku Ukrajine, rekli su predstavnici Narodne Republike Lugansk. Za sada nema informacija o žrtvama.

Isti izvori navode da je u ovim napadima ukrajinska vojska upotrebila višecevne bacače raketa “Grad”. ”Nekoliko zgrada je u plamenu, na ulicama je mnogo vozila hitne pomoći”.

- Granate su pogodile fabriku akumulatora nedaleko od glavne železničke stanice – rekli su gradski predstavnici milicije, prenosi “Glas Rusije”. Isti izvor dodaje da civili pokušavaju da nađu zaklon, a neki su pobegli iz grada.

Proruske snage, koje su se u subotu povukle iz Slavjanska, pregrupišu se danas u Donjecku, na istoku Ukrajine, kako bi nastavili borbu protiv ukrajinskih snaga.

Ukrajinski bezbednosni zvaničnici saopštili su danas da imaju potpunu kontrolu nad Slavjanskom, gde se od juče vijori ukrajinska plavo-žuta zastava.

Više od 2.000 pristalica proruske, samoproglašene “Narodne Republike Donjeck” okupilo se danasu centru istoimenog glavnog grada te oblasti, tvrdeći da će braniti grad s gotovo milion stanovnika od ukrajinske vojske koja tamo stiže.

- Povešćemo gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka – izjavio je bivši “guverner” Donjecka Pavlo Gubarev, koji se na improvizovanu binu popeo s deset boraca naoružanih “kalašnjikovima”. “Oslobodićemo Kijev, ali za sada ne znamo koliko će krvi biti proliveno“, dodao je Gubarev.

Okupljeni na Lenjinovom trgu nose transparente “Spasti Donjeck od ukrajinske vojske”, i zastave samoproklamovane republike, Rusije i njene Komunističke partije. Demonstranti uzvikuju “Rusija, Rusija!” i “Fašizam ovde ne prolazi!”.

Ima i transparenata podrške Igoru Strelkovu, jednom od vođa separatista, koji je, po vlastima Ukrajine, oficir vojne obaveštajne službe Rusije.

Iako je u Donjecku na prvi pogled mirno, artiljerijska paljba se čuje od aerodroma, gde se sukobljavaju dve strane.

Posle zauzimanja Slavjanska i Kramatorska, ukrajinska vojska nastavila je danas napredovanje ka Donjecku, udaljenom od tih gradova stotinak kilometara, ka jugu. Vojska je usput isterala proruske pobunjenike iz jednog sela – Konstjantinivka, i dva manja grada – Artemivska (77.000 stanovnika) i Drujkivka (60.000), saopštile su vlasti.

izvor: Telegraf

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.