Ova karta je dokaz da svet postaje bolje mesto

Poboljšanja u staranju o deci i majkama spasili su živote otprilike 90 miliona dece od 1990. godine.

Između ostalog, prema podacima UNICEF-a broj dece koja umire do pete godine života od uzroka koje je moguće sprečiti smanjivao se svake godine: od 12,6 miliona 1990. godine do 6,6 miliona u 2012, što je smanjenje od gotovo 50 posto.

Pulicerov centar za prijavu kriza zabeležio je ovo postignuće na interaktivnoj karti sveta koja prati stope smrtnosti u zemljama, koristeći podatke UNICEF-a.

Na primer, u Bangladešu stopa smrtnosti kod dece pala je za 72 posto između 1990. i 2012. godine, zbog boljih programa imunizacije i sprečavanja nedostatka vitamina i dijareje. U svetu ekonomski razvoj i ulaganja u zdravstvo poboljšala su šanse da deca žive duže od petog rođendana, napominju iz Pulicer Centra.

Ipak, UNICEF upozorava da još uvek ima puno posla i da smrt preti otprilike 35 miliona dece od 2015. do 2028, ako se stopa smrtnosti neće brže smanjivati. "Znamo šta funkcioniše, ali tužno je da još uvek svakog dana umire 18.000 dece, a mi to možemo sprečiti. Broj umrlih trebalo bi da bude NULA", rekla je predsednica UNICEF-a za SAD, Caryl Stern prošle godine.

Interaktivnu kartu pogledajte OVDE.

index.hr

Pogledajte još