Danas počinju prijemni za upis na fakultete

Sudeći po prijavama, brucoši su najveće interesovanje pokazali za tehničke fakultete ali i za tradicionalno tražene studije medicine, stomatologije, arhitekture, kao i za društvene fakultete.

Prijemni će u zavisnosti od fakulteta trajati četiri dana, do 10. jula i kandidati treba dobro da se informišu u studentskoj službi, na oglasnim tablama ili na sajtu fakulteta o datumu izlaska na ispit.

Na beogradskom Elektro-tehničkom fakultetu skoro 1.200 kandidata bori se za 600 mesta, a dekan ETF-a Branko Kovačević rekao je da prijemni iz matematike počinje u 10 sati, dok je prijemni iz fizike zakazan za sutra.

"Pripremili smo 20 zadataka i to je provera četrvorogodišnjeg srednjoškolskog gradiva", rekao je za RTS Kovačević i naveo da mesta ima za 420 budžetskih i 180 samofinansirajućih studenata.

On je rekao da preliminarna lista izlazi 9. jula, a konačna 11. jula.

Na Fakultetu organizacionih nauka za 500 slobodnih mesta prijavilo se oko 1.700 kandidata.

Duplo više kandidata nego slobodnih mesta ima na beogradskom Fakultetu bezbednosti, Matematičkom fakultetu, medicini, stomatologiji, arhitekturi, geografiji, Fakultetu bezbednosti.

Interesovanje ne jenjava ni na Pravnom fakultetu gde će prijemni polagati oko 1.600 kandidata, ekonomiji (prijavilo se oko 1.200), Filološkom (oko 1.600), Filozofskom (1.218), Fakultetu političkih nauka (više od 1.000).

Takođe, za mlade su atraktivne i pojedine visoke škole strukovnih studija, pa će se tako za jedan indeks Visoke zdravstvene škole u Beogradu boriti četiri kandidata.

Rezultati prijemnog treba da budu objavljeni najkasnije do 12. jula, a primedbe na preliminarnu rang listu najkasnije do 13. jula.

Na državnim univerzitetima upisuje se oko 18.500 bužetskih studenata.

Izvor: B92

Pogledajte još