Nova reciklažna ostrva u Beogradu

Reciklažna ostrva se sastoje od tri ili četiri tipska kontejnera namenjena odlaganju različite vrste reciklabila.

Od ukupno 15 novih reciklažnih ostrva, na osam lokacija u Beogradu postavljena su po tri kontejnera od kojih je plavi za odlaganje papira, žuti za odlaganje plastične ambalaže, a crni za odlaganje metalne ambalaže.

Na preostalih sedam lokacija, pored tri tipska kontejnera, postavljen je i dodatni zeleni kontejner za odlaganje stakla.

Svi novi kontejneri imaju i otvore sa strane kako bi sugradjani sa invaliditetom mogli nesmetano da ih koriste.

Ta nova reciklažna ostrva postavljena su u ulicama Nehruova, Gandijeva, Dr. Ivana Ribara, Antifašističke borbe, Vojislava Ilića, Južni Bulevar, Nikolaja Gogolja, Banijska, Džona Kenedija, Ilije Garašanina, Istočna kapija Beograda "Rudo", Vase Pelagića i Banjički Venac.

Cilj projekta postavljanja reciklažnih ostrva u Beogradu je uvodjenje evropskih standrada u rukovanju otpadom, kao i poboljšanje usluga koje "Gradska čistoća" pruža sugradjanima, rekao je v.d. direktora tog preduzeća Siniša Lazarević.

"Odvajanjem otpada po kategorijama učinićemo naš grad lepšom i ekološki zdravijom sredinom, a 'Gradska čistoća' će tokom 2014. godine obezbediti dovoljan broj tipskih kontejnera koji će biti rasporedjeni na teritoriji Beograda", najavio je Lazarević.

"Pored klasičnih reciklažnih ostrva oštećene podzemne kontejnere ćemo popraviti i to tako da će jedan broj tih kontejnera biti ubuduće namenjen odlaganju reciklabila", istakao je v. d. direktora "Gradske čistoće".

Lazarević je dodao da se trenutno radi na prepravci podzemnih kontejnera na dve lokacije - na uglu ulica Kneginje Zorke i Makenzijeve i u Višnjićevoj ulici.

JKP "Gradska čistoća" apeluje na sugradjane da čuvaju kontejnere, jer je za samo sedam dana jedan nov reciklažni kontejner za odlaganje plastike, koji se nalazio na Novom Beogradu, već oštećen u pokušaju da se nasilno otvori.

Gradska čistoća podseća da inventar tog preduzeća pripada svim Beogradjanima i da samo zajedničkim trudom možemo da ga očuvamo kako bi nam svima služio", navedeno je u saopštenju

Izvor: B92

Pogledajte još