Papa se susreo sa žrtvama sveštenika pedofila

Papa je iskazao svoj najjači odgovor kazavši kako je 'seksualno zlostavljanje tako ružan zločin, to je kao satanistička misa'

Papa Franjo se danas prvi put susreo sa žrtvama sveštenika-pedofila, u vreme kada Vatikan radi na odlukama kako bi se borio s problemom seksualnog zlostavljanja, koje sprovode sveštenici u državama u razvoju.

Šest žrtava iz Velike Britanije, Nemačke i Irske susrele su se s poglavarom Rimokatoličke crkve u njegovoj privatnoj rezidenciji nedaleko od Bazilike Svetog Petra.

Ovaj potez pape za cilj ima pokazivanje bliskosti i povezanosti sa desetinama hiljada osoba koje su zlostavljali sveštenici širom sveta.

Papa je predvodio i misu za svoje goste.

Susretu je prisustvovao i Sean O'Malley, kardinal američkog grada Bostona, gde je skandal o seksualnom zlostavljanju potresao Katoličku crkvu u SAD-u pre 10 godina.

Privatni susret, prvi sa žrtvama zlostavljanja od imenovanja pape Franje u februaru prošle godine, očekivale su grupe koje pomažu žrtvama i koje su kritikovale papu što se ranije nije odlučio na ovaj potez.

Papa Franja je ranije malo govorio na ovu temu, koja je nanela veliku štetu Rimokatoličkoj crkvi više od 10 godina, no u maju je kazao kako je seksualno zlostavljanje dece od strane sveštenika zločin i obećao "nultu toleranciju" za takve slučajeve.

Današnji susret desio se dan nakon sastanka komisije koju je uspostavio pontif kako bi se analizirala kriza zbog seksualnog zlostavljanja i napravili protokoli koje treba papa razmotriti.

Susret bi trebao otvoriti pristup komisiji eksperata iz južne hemisfere i država u razvoju, gde je pedofilija velikim delom tabu i gde je mala verovatnoća prijavljivanja slučajeva zlostavljanja.

Komitet Ujefinjenih naroda protiv torture u maju je saopštio kako je Katolička crkva imala velikih propusta u odnosu prema slučajevima zlostavljanja, istakao zabrinutost zbog postojanja kulture prikrivanja i zatražio da navodni pedofili budu suspendovani odmah, sve do kraja istrage njihovog slučaja.

Papa je takođe iskazao svoj najjači odgovor kazavši kako je "seksualno zlostavljanje tako ružan zločin, to je kao satanistička misa".

Izvor: aljazeera

Pogledajte još