Usvojen Vladin izveštaj o poplavama

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava danas je jednoglasno prihvatio Izveštaj Vlade Srbije o elementarnoj nepogodi - poplavi koja je zadesila Srbiju i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava i predoložio Skupštini Srbije da ga usvoji.

Na sednici Odbora poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) hvalili su vladin Izveštaj, uz ocenu da je sveobuhvatan, dok je stav PUPS da bi ga trebalo dopuniti merama koje će se ubuduće preduzimati u odbrani od poplava.

Opozicija smatra da dokument ne sadrži iznos štete i da je obiman, samo po količini utrošenog papira, za 320 stranica.

Savetnik u Ministarstvu finansija Marko Lazarević, jedini od predstavnika vlade, naveo je da je to ministarstvo vodilo akciju prikupljanja novca za ugrožene u poplavama i da je ona bila uspešna, jer je dosad prikupljeno 30 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava i Uprava carina su dale maksimalan doprinos u akciji sakupljanja pomoći, olakšicama prilikom pristizanja humanitarne pomoći iz inostranstva.

Lazarević je naveo da je iz Fonda za razvoj opredeljeno milijardu dinara za dugoročne, veoma povoljne kredite, kao pomoć malim i srednim preduzećima, posle poplava.

Kako je naveo, to je prva pomoć, a uslediće i dodatne mere.

Lazarević je napomenuo da su eksperti Svetske banke i Ujedinjenih nacija za procenu štete još na terenu prikupljajući podatke o šteti i indirektnoj šteti i zbog toga nema precizne cifre u vladinom Izveštaju.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković, koji nije član Odbora, na sednici je naglasio da Izveštaj ne sadrži odgovor na ključno pitanje - da li je katastrofa mogala biti sprečena?

Iz Izveštaja se jasno vidi da je, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda koji je na vreme upozoravao, bilo očigledno šta nas čeka i predvidiva situacija koja će uslediti, rekao je on.

Srećom, to je iskošišćeno da se spasu Šabac i Sremska Mitrovica, a ali ostaje pitanje: Da li je mogao da se spreči Obrenovac, istakao je Živković.

On je kritikovao to što još nema ni okvirne procene štete, a kamoli konačne i upitao zašto se rebalans budžeta pomeren za septembar i kakve veze on ima sa poplavama?

Na jesen se pravi budžet za iduću godinu, a ne rebalans za tekuću, istakao je Živković.

Lazarević je odgovorio da se rebalans pomera zbog toga što se čeka tačna procena šteta, koja se finalizira kako se u budžet ne bi stavljali paušalni troškovi i dodao da za rebalans ne postoji tajming, već se on radi onda kad treba.

Predsedavajući Odbora Veroljub Arsić rekao je da se uvek može bolje, tako i u sitaciji sa poplavama je moglo bolje reagovati, ali je moglo biti i mnogo gore, da se pojedini potezi nadležnih nisu "u hodu" preduzimali.

Prvo treba utvrditi tačan iznos koji moramo izdvojiti za sanaciju šteta, rekao je on i dodao da se zbog toga odlaže rebalans, da se ne bi kasnije menjao.

Član Odnora iz SNS Zoran Babić ocenio je da je Vlada Srbije učinila sve što je bilo neophodno da ljudske žrtve i materijalne štete zadrži na minimumu.

Ovaj obiman Izveštaj je odgovor odgovornih ljudi u toj situaciji, poručio je Babić, uz napomenu da se šteta ne može proceniti za 10 dana, a da je najveća u ljudskim životima - 51 stradao.

On je upitao gde su izveštaji o elementarnim nepogodama iz Jaše Tomić i posle zemljotresa u Kraljevu.

Momo Čolaković iz PUPS je naveo da ono što u Izveštaju nedostaje je predlog mera i akcija da spreče nespremnost države Srbije u prirodnim nepogodama, da je trebalo da se dogradi i da će onda u parlanmentu dobiti glas poslanika PUPS.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojišić ukazao je da u vladinom Izveštaju nedostaje izveštaj Voda Vojvodine, kao i ukupni troškovi, zbog čega je teško organizovati Donatorsku konferenciju.

Potpredsednik Skupštine Srbije iz SDPS Vladimir Marinković ocenio je da je Izveštaj dobar osnov da se napravi program finansiranja saniranja posledica od poplava.

Izvor: Novosti

Pogledajte još