Nikolićeva savetnica kritikuje Savet za štampu

U otvorenom pismu Stanislave Pak predsednici Saveta Ljiljani Smajlović navodi se da je u žalbi predsednika bilo navedeno da se protiv njega vodi kampanja u ta dva dnevnika zbog dešavanja tokom majskih poplava, a da je Savet očigledno odlučio da "predsednik laže, odnosno da zaista peče rakiju dok se Srbija davi".

Dnevnici su navodili da je prvih dana poplavnog talasa sredinom maja Nikolić u selu pekao rakiju.

"Nisam se previše nadala da će Savet za štampu doneti odluku koju bi doneo svako ko ima makar zrnce objektivnosti. Ipak, predsednik je po prvi (a i poslednji) put u životu, odlučio da se žali Savetu za štampu i omogući vam da Blic upoznate sa pravim novinarstvom. Mislili smo - ko zna, možda nas iznenadite. Kao što niste. Vrana vrani oči ne vadi, kaže naš narod", navodi se u pismu.

Stanislava Pak je dodala da se u vezi s tekstom objavljenim u Blicu, pod nazivom "Dok se Srbija davila Nikolić pekao rakiju" Savet za štampu "bavio razmatranjem dileme da li u maju mesecu može ili ne može da se peče rakija".

"Ta činjenica, gospođo Predsednice, meni samo govori o tome koliko ste ozbiljno pristupili razmatranju suštine postupka na koji je izjavljena žalba i koliko ste i Vi lično doprineli da rasprava ima ozbiljan karakter", navodi se u otvorenom pismu Ljiljani Smajlović.

Stanislava Pak je kazala da je Blicu u kabinetu Nikolića jasno rečeno šta je predsednik Srbije radio u vreme za koji list tvrdi da je pekao rakiju i da je irelevantno gde je bio u tom trenutku.

"Da ste drugačije ocenili žalbu, poslali biste javnosti poruku da u srpskom novinarstvu mora da postoji princip odgovornosti prema građanima, odgovornost prema onom što se kaže ili napiše. Upravo ono što novinari traže od političara, ali izgleda da nisu spremni i sami da pruže. Bar ne jedan deo novinara", navela je ona.

"Vi ste svesno zamenili teze, odnosno krajnje zlonamerno i bedno isfabrikovan naslov da predsednik peče rakiju dok se Srbija davi, tumačili ste kao neispunjavanje predsednikove 'obaveze' da Blicu odgovori gde je bio i šta je radio. Dajte nam savet, da li da novinama unapred dostavljamo tu vrstu podataka ili da čekamo formalni zahtev, obavezu koju, po Vama, moramo da ispunimo", navodi se u pismu.

Prema njenim rečima, nisu tačne ni druge optužbe protiv Nikolića u medijima.

"Ukratko, predsednik nije pekao rakiju, kao što nije omogućio tašti da dobije diplomatski pasoš, nije postavljao svoje drugove na direktorska mesta, podržao korupciju, smenio Vidu Uzelac, reketirao privrednike da izgradi crkvu, nije okružen kriminalcima i nije u okovima korupcije, što su samo neki od naslova nad izmišljotinama i klevetama napisanim za poslednjih nekoliko godina",
navela je Pak.

Dodala je da Nikolić, takođe, ne odlučuje ni o tome s koliko novca država, na razne načine, finansira pojedine medije i ne plaća nikoga da o njemu makar ne piše loše.

"I kada ima viška novca, kada ga prikupi u zemlji ili inostranstvu, donira ga sirotinji Srbije. U to računam i porodilišta u kojima majke donose na svet najveću dragocenost u uslovima koji su gori od štala u razvijenom svetu. Rakiju peče kada je vreme za to, ali to svaki pravi domaćin u Srbiji radi sam ili zajedno sa potomcima koji žive u gradu", navela je Stanislava Pak.

Ona je dodala da bi volela da je predsednikova žalba uzeta ozbiljnije u razmatranje.

"Bilo bi korektno da ste pored jedne strane saslušali i drugu, što je postojalo čak i u doba inkvizicije. Bilo bi dobro da ste predsednika obavestili o odluci, umesto što smo je svi pročitali u novinama, koje su ga 'pobedile'"
, navela je savetnica predsednika i dodala da odluka Saveta sada služi za nastavak "omalovažavanja" Nikolića "zasnovanog na izmišljotinama".

Savetnica predsednika je upitala da li takvo pisanje treba da pokaže svetu da je Srbija prljava balkanska zemlja u kojoj ništa nije svetinja i u kojoj je dozvoljeno vređati i iznositi neistine o izabranom predsedniku.

"Bilo bi me sramota da telo koje vodim, i kome je cilj da uredi informativni prostor, učestvuje u takvoj raboti. Znam da i predsednik misli da mnogi u toj struci odavno ne znaju za sramotu, ali to ne izgovara javno. Možda zbog toga imate osećaj da ga treba izvrgavati ruglu, pošto nikome ne preti, obavlja svoj posao u skladu sa Ustavom, u želji da građani Srbije žive bolje", navela je Stanislava Pak.

"Da li razmišljate o tome kako bi tek bila zaštićena čast građanina koga ostali građani nisu izabrali na funkciju predsednika? Ili ih možda ubeđujete da su pogrešili kada su ga, u nemogućim uslovima harange i nipodaštavanja izabrali? Kada bi novine mogle sve što žele oni koji ih plaćaju, on možda ne bi ni bio živ",
ocenila je savetnica predsednika Republike.

Izvor: Novi magazin / youtube

Pogledajte još