Srbija u poplavama izgubila 1,5 milijardu evra

Ona je poručila da će novca biti dovoljno i da će svi građani, koji su ostali bez domova, imati kuće do početka jeseni, odnosno zime. Do tada će, najavila je, biti gotovi i svi putevi na području koje je bilo poplavljeno.

"Građani treba da znaju da je vlada tu za njih i da će da učini sve da svako ima svoju kuću, ili da, ukoliko je kuća oštećena, dobije sredstva da je popravi. Deca će krenuti na vreme u školu, domovi zdravlja će biti popravljeni, i to je ono što je naš zadatak, bez obzira na to koliko se o poplavama danas manje govori"
, navela je Mihajlovićeva.

Ona je podvukla da je Vlada Srbije danas usvojila izveštaj koji je rađen na terenu zajedno sa međunarodnim organizacijama i posebnim timovima, a presek stanja po izveštaju kaže da su i štete i gubici 1,5 milijardi evra. To se, dodaje, odnosi na sve sektore, pa i na društveni - kuće, obrazovne institucije, infrastrukturu, puteve, železnicu, proizvodni sektor.

Izveštaj je, kaže, pokazao da su poplave potpuno uništile 485 kuća, dok je veliki i broj kuća koje su samo delom uništene.

"Građani bi trebalo da znaju da će, svi oni koji ih nemaju, imati kuće i to do početka jeseni, zime. Biće dovoljno novca da i oni kojima su kuće delom uništene to poprave"
, poručila je i dodala da će i putevi biti gotovi do kraja oktobra.

Ono što će, prema njenim rečima, ostati ozbiljan problem za državu je energetika i rudarstvo, a delom i poljoprivreda.

"Pre svega problem su kopovi i nemogućnost da daju količinu uglja koja nam je potrebna. Sačekaćemo dok energetski sektor ne bude bio kompletno rešen, a prema planovima koje sam videla, nadam se da ćemo do kraja zime imati završeno pitanje energetskog sektora"
, navela je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Poznato je, dodala je, da je oko 12.000 hektara zemljišta koje neće moći da bude aktivno u jednoj celoj sezoni.

"To će sve da utiče na bruto domaći proizvod i doći će do njegovog pada, jer su poplave bile ozbiljan udar na BDP, ali mi smo tu da to rešavamo", poručila je .

Govoreći o tome od kog novca vlada planira da sanira štetu, ona je rekla da će na donatorskoj konferenciji 16. jula biti predstavljen izveštaj o šteti i gubicima i to će biti prilika da svi zainteresovani pomognu.

"Već imamo donatore i u ova dva meseca, i donatorskog novca. Tu je sasvim sigurno i novac iz kredita koji će se prebaciti na hitnije projekte vezano za putnu i železničku infastrukturu, a i imamo isto tako određene zajmove za hitni oporavak", rekla je Mihajlović uz napomenu da je sada jasno gde su štete i kolike su.

Država će, podvlači ona, vrlo brzo izaći sa Zakonom o obnovi zemlje, koji bi trebalo da pomogne da se stvari brže rešavaju da niko ne bi trpeo.

Mihajlovićeva je još jednom poručila svima na terenu da lokalne samouprave rade zajedno sa vladom i da će stvari biti u najbržem mogućem roku rešene.

Izvor: RTV

Pogledajte još