SAD: Naučnici dali kiselo mleko pacovima, rezultat izazvao sveopštu paniku!

Kompanija koja kaže da je njen proizvod "najbolji grčki jogurt u Americi", lane je iz prodaje povukla pakovanja kiselog mleka proizvedena septembra i oktobra 2013. u pogonu u američkoj saveznoj državi Ajdaho.

Više od 300 kupaca je tada prijavio nadimanje, proliv i povraćanje.

Proizvođač je zatim procenio da je malo verovatno da "ta vrsta plesni ima negativne efekte po zdravlje", ali je ipak povukao deo svojih proizvoda iz radnji.

Istraživači Univerziteta Djuk u američkoj saveznoj državi Severnoj Karolini su u časopisu "mBio" ukazali da ta vrsta plesni može biti i smrtonosna što su dokazali davanjem tog proizvoda miševima koji su se razboleli i uginuli.

Kompanija je identifikovala gljivicu koja izaziva zagadjenje njenog kiselog mleka kao "Mucor circinelloides" što je dobro poznata vrsta plesni koje svuda ima.

Istraživači su koristili jedno pakovanje kiselog mleka koje im je poslao kupac iz Teksasa koji se razboleo i laboratorija je pokazala da je u kiselom mleku bila gljivica iz podskupa "Mucor circinelloides (Mucor circinelloides f. Circinelloides, MCC)".

"Za razliku od drugih sojeva te gljivice, ova potkategorija je povezana s mnogim bolestima ljudi", kaže se u studiji.

Međutim, istraživači kažu da ne mogu da utvrde da li su se upravo od te gljivice razboleli svi koji su jeli kiselo mleko.

Oni ipak navode niz slučajeva iz literature da ta gljivica, "posle konzumiranja kontaminirane hrane ili lekova, može da dovede do infekcije opasne po život".

Autori istraživanja pokazuju u istraživanju da gljivice mogu biti podjednako opasne po ljude kao i bakterije, virusi i parazita u hrani. Firma "Čobani" nije odgovorila na zahtev agencije AFP da komnentariše rezultat istraživanja.

IIzvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.