Otišla u banku da zatvori kredit pre vremena, a onda je doživela šok

Bio je to, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju, poseban kredit iz jednog programa, kombinacija bankovnog i osiguravajućeg proizvoda. Banci je plaćala kamatu, a osiguravajućem društvu osnovu od 30.000 evra.

''U dva navrata banci je uplaćena preostala osnova za otplatu, ali nisu hteli da mi zatvore kredit ako im ne platim četiri odsto provizije za prevremenu otplatu, što je iznosilo 1.200 evra. Tvrdila sam da ne smeju da mi naplate tu naknadu jer imam kredit s promenjivom kamatom'', ispričala je Lada.

Nije bilo jednostavno prikupiti tih 1.200 evra naknade, ali je ipak u tome uspela i kredit je zatvoren. Žalila se banci, uverena da su joj naplatili nešto što nisu smeli. Pisala im je pismo, pa mailove.

''Nakon osam dana odgovorili su mi kako su nadležni iz njihove stručne službe utvrdili da su pogrešili, da mi je naknada neopravdano naplaćena. Izvinili su se i obavestili me da su mi vratili 1.200 evra uz zatezne kamate. Zadovoljna sam, ali ću ih prijaviti Hrvatskoj narodnoj banci jer ne želim da se ovo dogodi i drugima''
.

''Mislim da rade po principu “ako prođe - prođe”, naplate naknadu koju nisu morali, a ljudi je dobiju natrag samo ako se žale'', kaže Lada koja je, nakon što je dobila povrat naknade i zatezne kamate, nastavila da piše banci, pa je tražila korekciju redovne kamate koju je platila na sredstva za zatvaranje kredita i povraćaj 40 evra.

Taj novac nije dobila, a banka je prepisku zaključila ovako:

''Vezano za prevremeno zatvaranje kredita, ako dođe do promene promenljive kamatne stope, korisnici kredita imaju pravo da u roku od tri meseca od dobijanja takvog obaveštenja prevremeno podmire kredit bez plaćanja naknade. Ovo pravilo se primenjuje ako se radi o konačnoj podmiri kredita. Pravilo o nenaplaćivanju naknade se ne primenjuje na delimične podmire'',
napisali su iz banke.

Nadležni iz banke nisu želeli da komentarišu slučaj.

Izvor: Danas.net

Pogledajte još