STRAH OD AL KAIDE: Nemačka pojačala kontrole na aerodromima!

Nemački ministar unutrašnjih poslova danas je saopštio da su nadležne službe upoznate sa pooštrenim bezbednosnim merama u skladu sa zahtevom SAD, prenosi Rojters.

- Na nemačkim aerodromima službenici već primenjuju visoki nivo bezbednosnih mera prilikom proveravanja putnika i prtljaga – izjavio je ministar, a prenosi Rojters.

To praktično znači da putnici koji iz Nemačke direktno putuju u Ameriku moraju da tehničke aparate koje nose sa sobom, poput laptopa, izvade iz zaštitne opreme i uključe da bi se utvrdilo da li rade.

Iz SAD-a su prošle sedmice najavili da planiraju da unaprede bezbednosne mere na aerodromima za direktne interkontinentalne letove ka Americi. To uključuje aerodrome u Evropi, Africi i Bliskom istoku.

Prošle sedmice je i Velika Britanija uvela slične mere predostrožnosti.

Veruje se da ogranci Al Kaide u Siriji i Jemenu rade zajedno pokušavjući da proizvedu eksploziv koji ne može biti otkriven pomoću detektora koji se koriste na aerodromima, naveli su američki nacionalni bezbednosni izvori.

Bezbednosne službe su zabrinute da bi militantne grupe mogle da pokušaju da postave prikrivene bombe u avione, tako što bi ih uneli ekstremisti koji imaju pasoše zapadnih zemalja.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još