NAUČNICI ŠOKIRALI SVET: Tibetanci mogu sve, jer nisu ljudi?!

Rasmus Nilsen sa Univerziteta Berkli i njegovi saradnici iz laboratorije za istraživnje DNK u Kini tvrde da Tibetanci pripadaju misterioznoj grupi "Denisonovaca" i da nisu homo sapiensi.

Misteriozni DNK Tibetanaca pronađen je 2010. godine u Rusiji, a otkrio ga je pustinjak Denis, po kome su i dobili ime. Nilsen je istraživao gen EPAS-1 i otkrio da prirodna selekcija podržava njegov opstanak i nastavak vrste.

Rešena misterija nastanka života!

Naučnici su davno ustanovili da Tibetanci funkcionišu sasvim normalno na velikim visinama i da se sa lakoćom kreću po "krovu sveta", dok se obični ljudi tamo osećaju loše i izmučeno.

Pretpostavljalo se da je posle više hiljada godina genetskog prilagođavanja DNK Tibetanaca drugačiji, ali sada se veruje da su oni "Denisonovci" i da imaju DNK drugačiji od onog koji je svojstven homo sapiensima.

Pogledajte kojih 10 otkrića nauka ne može da objasni!

Pre Nilsenove teorije, američki naučnici sa Univerziteta Juta pronašli su deset gena koji omogućavaju Tibetancima da izdrže sa veoma niskoim nivoom kiseonika u atmosferi. Većini drugih ljudi, uključujući i alpiniste koji su u "top formi", uvek je mučno u tim uslovima, a često se javljaju i komplikacije u mozgu i plućima.

Dva uočena gena povezana su sa hemoglobinom - delom krvi koja prenosi kiseonik po telu. Interesantno je da neki drugi stanovnici visokih predela nemaju svojstva Tibetanaca ni tu izdržljivost, pa čak ni stanovnici Anda.

kurir-info.rs


Pogledajte još